Birlikler paralanıyor

26.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, birliklere Dünya Bankası`nca kullandırılacak kredi sorununun 26 Şubat`ta başlayacak müzakereler sonunda tamamlanacağını bildirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Müsteşarı Adem Şahin, 15 Nisan 2000 tarihinde kabul edilen ve birliklere özerlik tanıyan yasanın kabulünden sonra başlayan Tarım Satış Kooperatifleri Birliği`nin yeniden yapılandırılmasını organize edecek üst kurulun başkanlığına seçildi. Birlik temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri, hazine temsilcisi ile Bakanlık Temsilcisinin yer aldığı 7 kişilik kurulun başkanlığına seçilen Adem Şahin, öncelikli çalışmanın kurulun çalışma usul ve esaslarını belirlemek olduğunu söyledi.

Tarımsal kerdi birliklerinin yeniden yapılandırılmasının Yeniden Yapılandırma Kurulu vasıtasıyla yürütülmesinin öngörüldüğünü anlatan Şahin, ilk toplantısını gerçekleştiren Üst Kurul` un ilk toplantısını yaparak başkan ve yardımcısını seçtiği bilgisini verdi. Kurulun çalışmaya devam edebilmesi için çalışma usul ve esaslarının belirlenmesinin şart olduğunu hatırlatan Şahin, `Çalışma usul ve esasları konusunda biz (Üst Kurul), Hazine ve Dünya Bankası ile ilgili mutabakatı sağladık. Kurban Bayramı öncesi kurulun hangi usulle çalışacağı konusundaki yönetmelikte yayınlanmış olacak. İşin bu kısmı tamam` diye konuştu.

Kurulun idari işleyişi ile ilgili Dünya Bankası`nın birtakım istekleri olduğunu, kurulun aldığı kararların bağlayıcı olması yönündeki bu isteklerde uzlaşma sağlandığını vurgulayan Adem Şahin, Yeniden Yapılandırma Kurulu`nun oluşturulmasında bir gecikme olduğunu kabul ederek şöyle devam etti: `Ancak bu gecikme hayati değildir. Kanunun kabulüyle birliklere ilişkin bir ana sözleşme ve ana sözleşmenin yayını ile birlikte birliklere intibak genel kurullarını yapmaları için bir süre gerekiyordu. Yani yeniden yapılandırma başlamış bir süreçti. Ana sözleşme birliklerin tamamının katılımıyla tamamlandı. Yeniden Yapılandırma Kurulu oluşturuldu. Buna 7 üye atandı. Birlikler yeniden yapılandırma çalışmalarına başladılar. Ve bunu kurula sundular. Dolayısıyla süreç aksamadı.`

`Kaynak sıkıntısı yok`
TSKB`lerin kaynak sıkıntısı çekiyoruz açıklamalarını doğru bulmayan Şahin, birliklere aktarılacak kaynakları, birlik yönetimleri ile yapılan görüşmeler sonucunda ortak karara vararak açıkladıklarını ifade ederek, `2000 yılı ürün programları birliklerin bizzat kendi hazırladıkları programlar esas alınmak kaydıyla bunların gereği olarak kullanılacak finansman zamanında temin edilerek birliklere aktarılmıştır. Ancak kıdem ve ihbar tazminatlarında bir miktar aksama olmuştur.
Bu aksamalarda daha çok Çukobirlik, Fiskobirlik, Antbirlik`tedir. Kısmen sanayi üretimi olan birliklerde bu sıkıntı olmuştur ve sıkıntı devam etmektedir. Bizim birliklerin finansmanında kullanacağımız kredi dilimi sadece birlikler için değildir. DB ile yürütülen AFİP adını verdiğimiz kredi bir bütündür. Bunun içerisinde Tarım Bakanlığının alternatif ürün, çiftçi kayıt sistemi ve Doğrudan Gelir Desteği sisteminde kullanacağı para ile yeniden yapılandırma da kullanılacak para da bunun içindedir. 600 milyon dolar tutarındaki bu paranın kullandırılmasına ilişkin müzakereler Aralık ayı içinde yapılarak bir bölümünün çözülmesi gerekiyordu` dedi.

Ülkenin içinde bulunduğu konjonktür ve gündeme bağlı olarak önceliklerin değiştiğini bu nedenle görüşmelerin aksadığını belirten Şahin, `Ancak 26 Şubattan itibaren bu kredinin müzakereleri başlıyor ve hazine bu kredinin müzakerelerini Kurban Bayramından önceki 5 gün içinde bitirmeyi hedefliyor. Dolayısıyla DB`den kullandırılacak kredinin müzakeresi bitirilmek üzeredir. Bu krize ilişkin bir olay değildir. Anlaşma şartları belirlenmiş ve Dünya Bankası`nca onay alınmıştır. Dolayısıyla gecikme diye bir durum sözkonusu olmayacak ve tarımla ilgili bir sorun yaşanmayacaktır` şeklinde konuştu.
 

Hisse Başarıyla eklendi