Birbirimize muhtacız

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Hazine Müsteşarı Demiralp, Hazine`nin piyasalara, piyasanın da Hazine`ye muhtaç olduğunu söyledi. Demiralp Ağustos`ta rahat edileceğini belirtti.

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, iç ve dış borçlanma piyasasına bakış açısını SABAH`a değerlendirdi.

Bankalar bize muhtaç, biz de onlara diyen Demiralp, piyasaların tavrını şöyle yorumladı:

Hazine, Ağustos ayından bu yana piyasalarda yok. Bankaların kendi aralarında para alışverişi yapmalarını amaçladık. Ancak, son kriz henüz bankalararası alışverişin yeterli olgunluğa ulaşmadığını gösterdi. Hazine`nin bir şekilde piyasada olmasını talep ediyorlar. Parayı birbirleri yerine mutlaka devlete vermek istiyorlar.

Yeterli teklif gelmeyen son ihaleye de değinen Demiralp, Bu ihalede 0-100 trilyon lira arasında borçlanma öngörmüştük. Önceden ilan ettiğimiz takvime sadık kaldık. Bu arada piyasaları yeniden toparlamaya çalışıyoruz. Neticede Ocak ayı geliyor. Bir şekilde sinyal vermemiz gerekiyor.

Demiralp, Ocak-Şubat döneminde 9 katrilyon lira iç borç servisiniz var. Krizden ağır yara almış bankacılık sektöründen hangi vade ve faizle borç alabileceksiniz? yönündeki sorumuzu ise şöyle yanıtladı:

Faiz piyasa koşullarında belirlenecek. Burada gerçekçi olmak gerekiyor. 2001 yılında da Eylül sonrası için borç servisimiz rahatlıyor. Gerekirse 9-10 aylık borçlanma yapılabilir.

Ulus!lararası piyasalardan temin edilen 1 milyar doların tamamen piyasaya likidite yaratma amacı taşıdığını kaydeden Demiralp, Borçlanma 6 aylık planlandı ancak bir o kadar daha uzatma imkanımız bulunuyor dedi. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi