Bilgin`e Suç Duyurusu

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



BDDK Başkanı Temizel, Etibank`ın eski sahibi Dinç Bilgin ve altı yöneticisi hakkında Bankalar Kanunu`na muhalefetten suç duyurusunda bulundu. Sanıklar hakkında soruşturma açıldı.

Yönetimi 27 Ekim` de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilen Etibank`ın eski sahibi Dinç Bilgin, oğlu Önay Bilgin, damadı Clifford Polley ile Sabah Gazetesi Yayın Yönetmeni Zafer Mutlu`nun da aralarında bulunduğu yedi kişi hakkında `Bankalar Kanunu`na muhalefet` suçundan soruşturma başlatıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel`in 16 Kasım`da yaptığı suç duyurusundan altı gün sonra 22 Kasım`da Şişli Cumhuriyet Savcılığı`nın Dinç Bilgin, oğlu Önay Bilgin, damadı Clifford Polley ile Sabah Gazetesi Yayın Yönetmeni Zafer Mutlu, Şükrü Karahasanoğlu, Ercan Arıklı ve H. Vural Beyazıt`ın hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. BDDK Başkanı Temizel suç duyurusunda, Bankalar Kanunu`na muhalefet ederek, bankanın mali bünyesinin bozulmasına neden olan ve hukuka aykırı işlem yapanların belirlenerek yargılanmalarını istedi. Hazine Müsteşarlığı banka yeminli murakıplarının hazırladığı rapora göre, sanıkların Eti Finansal Kiralama A.Ş`nin bir kısım hisse senetlerini Etibank adına satın alarak bankayı zarara uğrattıkları ortaya çıktı. Etibank`a el konulmadan önce Hazine Müsteşarlığı`nın, Eti Finansal Kiralama A.Ş. hisselerinin satılmaması konusunda banka yönetimini ikaz ettiği de belirlendi. Etibank sanıklarından Dinç Bilgin, Önay Bilgin, Zafer Mutlu, Clifford Polley, Ercan Arıklı, Şükrü Karahasanoğlu ve H. Vural Beyazıt`ın 4389 sayılı Bankalar Kanunu`nun 14`üncü maddesine aykırı davrandıkları belirtiliyor. Soruşturma kapsamında suçlamaları reddeden Dinç Bilgin ile Önay Bilgin Şişli Cumhuriyet Savcılığı`na ifade verdi.

Kredilerin çoğu `donuk`

Bankalar yeminli murakıplarınca hazırlanan raporlarda, Etibank`ın donuk kredilerinin yüzde 80`den fazlasının Sabah grubuna gittiği vurgulanmış, bankanın içi boşaltılırken başlıca iki yöntem kullanıldığı belirtilmişti. Yöntemlerden biri doğrudan grup şirketlerine kredi kullandırılması, ikinci ise yurtdışındaki bazı bankalar aracılığıyla gerçekleştirilen para transferleri olarak vurgulanmıştı. Bu kapsamda, bankanın bütün kredilerinin yüzde 67.2`sinin `donuk` yani `geri ödenmesi riskli` krediler kapsamında olduğu anlaşılmıştı. Diğer taraftan, TMSF`nin atadığı yeni Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Taşdemir, görünen riskin 438 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. 4389 sayılı Bankalar Kanunu`nun 14/4. maddesi şöyle:

Yasa ne diyor?

Kurum, (BDDK) bankanın yönetim ve denetimi doğrudan ya da dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortakların, banka kaynaklarını, bankanın emin şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek biçimde, doğrudan veya dolaylı olarak kendi lehlerine kullandıklarını veya bankayı bu suretle zarara uğrattıklarını tespit ettiği takdirde kurul, en az beş üyesinin aynı yöndeki oylarıyla alınan kararla, bunların temettü hariç ortaklık hakları ile bankanın yönetim ve denetimini fona devretmeye yetkilidir... 14. maddeye uymayan, bankaların işlerini fiilen yöneten mensupları, görev ve fiile katılma derecelerine göre, 2 milyar liradan 5 milyar liraya kadar ağır para cezasıyla birlikte iki yıldan dört yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılır, şu kadar ki; bu fiiler bankanın yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak, tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklara veya bunların iştirak ve kuruluşlarına yarar sağlamak amacıyla yapıldığı takdirde ağır para cezası 5 milyar liradan az olmamak üzere, bu yararların beş katı olarak hükmedilir.(RADİKAL)
 

Hisse Başarıyla eklendi