Bedelsiz İthalat Tebliği değişti

11.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bazı Ticari Maliyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin karar ve Tebliğ, yayımlandı. Bakanlar Kurulu`nun dünkü Resmi Gazete`de yayımlanan kararı ile karşılaşıldığında döviz transferi yapılmaksızın gerek kamu kurmları gerekse özel hukuk tüzel kişileri veya gerçek kişiler tarafından serbest dolaşıma sokulacak şya ile ilgili işlemlerin yürütülmesinde uygulanacak esaslar belirlendi. Karar kapsamına hediyeler, reklam eşyası, imalatçının verdiği garanti icabı gereken parçalar, bazı sanayi mamülleri, çeşitli sebeblerler yurtdışına geçici olarak çıkarılan vasıtaların değiştirilen motorları gibi mallar girdi. Karara göre bedelsiz olarak eşya ithal edilebilmesi , serbest dolaşıma giriş için gereken diğer şartların da yerine getirilmesine bağlandı.


Öte yandan dünkü Resmi Gazete`de yayımlanan Gümrük Müsteşarlığı`nın Bazı Ticari Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Tebliğ ile bu eşyaların usul ve esaslar belirlendi. Tebliğe göre, değeri 60 bin doları aşmayan bedelsiz ithal talepleri Gümrük İdareleri veya Posta Gümrüklerince , değeri 60 bin dolardan fazla olan bedelsiz talepleri ise Gümrük Müsteşarlığınca incelenip, sonuçlandırılacak. Tebliğ ile bu tür eşyanın iyhal limitlerinin hasaplanmasına herbir faturada yazılı Gümrük İdareleri`nce tespit edilecek FOB değeri esas alınacak.

Tebliğ bu tür eşyanın ithal limitlerinin hesaplanmasında her bir fatura da yazılı Gümrük İdareleri`nce tespit edilecek FOB değeri esas alınacak. Söz konusu tebliğde bu tür taleplerde istenen belgelerin niteliği de belirlendi. Bazı Ticari Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline ilişkin karar ve tebliğ dünden itibaren yürürlüğe girdi. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi