BDDK`ya müdahale edin

13.09.2002 - 09:34 | Son Güncelleme :


İş dünyasının görüşlerini dile getiren İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Devlet Bakanı Masum Türker`e, `Sayın Bakanım, mümkünse bu BDDK`ya biraz müdahale edin. Yanlışları yapmalarına engel olun` dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker`den, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`na (BDDK) müdahale etmesini ve yanlışlıklar yapmasının önlenmesini istedi.

Yıldırım, Bakan Türker`in de hazır bulunduğu İTO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada iş dünyasının talep ve düşüncelerini dile getirdi.

Bakan Masum Türker`e kendileriyle diyalog içinde olduğu için teşekkür eden İTO Başkanı Yıldırım, şunları kaydetti: `Yapılan yanlış neticesinde 20 bankaya el konuldu. El konma işleminin içeriğine bakılınca çok adaletsizlik var. El koymak ne demek? El koymak gasp etmektir. Hukuk devletinde böyle bir şey olması girişimci ve sermayeyi ürkütüyor. Bizim tetkiklerimize göre bir memur 20 şirketin yönetim kurulunda yer alıyor, 50 milyar maaş alıyor. Bu adama bırakırsan her gün bir yerlere el koyar. Sayın Bakanım, mümkünse bu BDDK`yı (Özerk ama kendi haline değil, burası Haymana Ovası değil kanun devleti) buna biraz müdahale edin. Yanlışları yapmalarına engel olun.``

İthal bakan-yerli malı

Bakan Türker`den seçimlere kadar olan iki aylık süre içinde, `Hiç değilse yanlış yapanların düzeltilmesini` de isteyen Yıldırım şöyle devam etti:

``1 Mart`tan itibaren ithal bir bakanımızla aynı program yürütülmeye gayret sarfedildi. Sayın Bakan o dönemde de Meclis`teydi. İthal ikame yapılmadan kendisinden yararlanılmadı diye partisine ve genel başkanına sitem ediyorum. İsterdim ki önce yerli malını kullansın. Bizim içimizde çok değerli insanlar var. Türkiye ekonomisini, imkanlarını, coğrafi yapısını gayet iyi bilen insanlar var. Önce kendi imkanlarımızı kullanmalıyız. Sayın Bakanım Masum Türker, her şeyden önce kendi içimizden biridir.``

`...Böyle bir enayi yok`

Vergilerini ödeyemeyenlerin, ``Vergi Yüzsüzleri`` diye tanımlanmasını da eleştiren Yıldırım, beyannamesini vermiş olan mükelleflerin ekonomik krizle karşı karşıya kaldığı için taksitlerini ödeyemediğini ifade etti.

Mali Milat konusuna da değinen Yıldırım, `Nereden Buldun?`` çerçevesinde geriye dönük 5 yıl incelemeyi eleştirdi. Yıldırım, `5 sene geriye gidilsin, bunun vergisi alınsın... Sayın Bakanım, şu anda böyle bir enayi yok. Vergi Usul Kanunu`nda geriye dönük Nereden Buldun? kalkmalı. Sermayeyi ürkütmemeliyiz`` dedi.

Bakan Türker`e, `Bu dönemde ekonomiyi sizden öncekilerden daha iyi yöneteceğinize inanıyoruz`` diyen ve İstanbul 3. Bölge`deki adaylığı için `İnşallah kazanırsınız, Meclis`te olmanız bize güvencedir`` diyen İTO Başkanı Yıldırım, konuşmasını, ``Sayın Bakanım, sen Mali Milat`ı iyi bilirsin, mesleğin.

Bu konuyu başkasına bırakma, 3 Kasım`a kadar hallet, bizi de ülkeyi de rahatlat. Bunu yaparsan tarihe geçersin`` diye bitirdi.

 

Hisse Başarıyla eklendi