Bankasını krizden önce satanlar kârlı çıktı

08.07.2008 - 09:36 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/349isadami.jpg
Küresel kriz ve artan iç siyasi risklerin etkisiyle İstanbul  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/borsayabanci456.jpg" align="right" vspace="5">Menkul Kıymetler Borsası`nın (İMKB) yılbaşından bu yana yüzde 37,5 oranında değer kaybetmesi sonucu, şirketlerin piyasa değeri de yaklaşık 100 milyar dolar azalarak 187.6 milyar dolara indi.

Oktay ÖZDABAKOĞLU / REFERANS

Piyasadaki çöküşten en fazla etkilenen hisseler arasında yer alan bankaların değeri de bu süreçte son bir yılın en düşük seviyelerine indi. Son üç yıl içinde bankalarını tamamen yabancıya satan veya belli bir oranda hissesini yabancıya devreden yerli sermayedarlar, piyasadaki düşüşten önce gerçekleşen bu satışlardan kârlı çıktı.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu`nun Denizbank`ın satışı ile ilgili olarak, Sattığım fiyatla bügünkü fiyata baktığımda iyi ki satmışım diyorum şeklindeki açıklaması da bu durumun en çarpıcı örneği oldu. Zira Zorlu Holding, Denizbank`ın yüzde 75`ini Dexia`ya satarken bankaya 3 milyar 250 milyon dolar değer biçilmişti. Denizbank`ın bugünkü değeri ise 1.8 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Dexia, Denizbank`ın yüzde 75`ine 2.4 milyar dolar öderken, bu payın bugünkü değeri 1.3 milyar dolar ediyor.
 
Citi 1 milyar $ zarar etti

Fortis Dışbank`ın yüzde 89,3`ünü 1 milyar 260 milyon dolarlık banka değeri üzerinden satın alırken, bankanın bugünkü değeri 711 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Finansbank`ın yüzde 46`sı 5 milyar 50 milyon dolarlık değerden satılmıştı. Finansbank`ın bugünkü değeri ise 4.3 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Şekerbank`ın bugünkü değeri, satış sırasında biçilenin yüzde 12,6`sında bulunurken, Akbank`ın değeri ise Citibank`a yüzde 20`lik hisse satışı sırasında oluşan değerin yüzde 31 altına indi. Citibank Akbank`ın yüzde 20`sine 3.1 milyar dolar öderken, bu payın bugünkü değeri 2.1 milyar dolar ediyor. Bankaların değerlerinde yaşanan düşüşlere rağmen, yabancı sermayenin Türkiye`ye uzun vadeli baktığının altını çizen analistler, sektördeki yüksek büyüme potansiyelinin kamu bankalarının satışında da ilginin yoğun olmasına neden olacağını söyledi.
 
Üç bankanın değeri arttı

Yaşanan büyük düşüşe rağmen, mevcut piyasa değeri, satış değerinin üzarinde bulunan üç banka bulunuyor. Türk Ekonomi Bankası`nın (TEB) yüzde 42,12`sinin BNP`ye satışında bankaya 515 milyon dolar değer biçilmişti.

Bankanın mevcut piyasa değeri 951 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. Garanti Bankası, General Electric`e hisse satışında tesbit edilen değerin yüzde 68,7 üzerinde bir fiyatla işlem görürken, Yapı Kredi Bankası`nın değeri ise 2005 yılındaki satışta oluşan değerin yüzde 144 üzerine çıktı.
 

Hisse Başarıyla eklendi