Bankalara Nikâh Telkini

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


IMF ile hükümet arasındaki yoğun kredi görüşmelerinden bankacılık sektörüyle ilgili de önemli kararlar çıkıyor. Alınan bilgilere göre, uygulanan istikrar programıyla mali sektördeki dalgalanmadan zarar gören ve özkaynağı yetersiz olan küçük bankalar hükümetin de teşviğiyle büyük bankalarla birleştirilecek.Başbakanlık`taki toplantı, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan başkanlığında yapıldı. Gazetecilerin Başbakanlık binasının mesai saatinin bitimi nedeniyle büyük ölçüde boşalması ve gazetecilerin Başbakanlık binasının önünden ayrılmasından sonra yapılan toplantıya, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel, Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile sektörün büyük bankalarından Akbank, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası ve Doğuş Grubu temsilcilerinin katıldı.


Toplantıda, İş Bankası`nı Genel Müdür Ersin Özince, Akbank`ı Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, Yapı Kredi ve Pamukbank`ı büyük ortak Mehmet Emin Karamehmet, Garanti, Osmanlı ve Körfezbank`ı da Doğuş Grubu Başkan Yardımcısı Ferit Şahenk`in temsil ettiği öğrenildi.Edinilen bilgiye göre, Özkan`ın toplantıda, özkaynak açısından güçlü bankalara, Sistemdeki zarar gören bankaları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na devretmek yerine bünyenize katın önerisi yaptığı kaydediliyor.Toplantıya katılan bankalardan İş Bankası`nın Genel Müdürü Özince`nin kendilerini bu birleşmelerin dışında tutulmasını istediği belirtiliyor.Toplantıda ayrıca bankalara, faizlerin yüzde 2000`e yükselmesine ve Türk Lirası`na yatırımın çok karlı olmasına karşın dövize yöneldiklerinin bilindiği anımsatılarak IMF ile yapılan anlaşmaya dikkat çekildi. Katılımcılardan piyasada çalkantının iki hafta sürmesine neden olan spekülatif davranışlardan uzak durmaları istendiği ileri sürüldü.


IMFTEK TEK İNCELEDİ;

Öte yandan büyük bankalara teklif edilen bankaların, IMF`nin tek tek incelediği bankalar olduğu ifade ediliyor. Son günlerde yaşanan gelişmeler nedeniyle hafta sonu Türkiye`ye gelen IMF temsilcilerinin bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini yetkililere iletmeleri üzerine bu toplantının yapıldığı ifade ediliyor.
20 Kasım`dan bu yana bankacılık sisteminde yaşanan sarsıntıdan tüm sektörün zarar görmesine karşın söz konusu bankaların daha ağır yara aldığı belirtiliyor. Adı geçen bankalar kasım ayının ortasından bu yana bono ve repo faizlerinde yaşanan tırmanıştan önemli zararlar gördükleri ve bilançolarına ciddi tutarlarda zarar yazmak zorunda kalacakları iddia ediliyor.


VERGİLERDE BÜYÜK AVANYAJ DOĞUYOR;

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki on bankanın satışı ile gündeme gelen banka birleşme ve devirlerine vergi teşviği geldi. Vergi Yasası`nda geçen yapılan değişikliğe göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`ndan izin alınmak suretiyle gerçekleştirilecek banka birleşme ve devirlerinda büyük vergi indirimleri olacak. Yasa banka evliliklerinde şu düzenlemeleri öngörüyor:

- Birleşen bankalar üç yıl boyunca Kurumlar Vergisi`nden istisna olacak. İzinden sonra birleşme ve devir işlemlerine geçilmesi gerekiyor. İşlemlerin 18 ay içinde izne uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde ise birleşmeler vergi ziyaı yönünden işlem görecek.

- Birleşme ve devirleri teşvik etmek amacıyla, Kurumlar Vergisi`nde bulunan ancak devralınan şirketlerin zararları için uygulanamayan Kurumlar Vergisi`nden indirim maddesi devralınan şirketleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Buna göre, devralınan şirketlerin bilançolarında görülen zararlar, devralan ve birleşen kurum tarafından beş yıldan fazla nakledilmemiş olması şartıyla gider olarak kurum kazancından indirilebilecek.

- Devir ve birleşmelere ilişkin her türlü tescil işlemi, devralınan kağıtlar, teminat mektupları da her türlü vergi, resim ve taşıt alım vergisi dahil harçtan, lehe alınan paralar banka ve sigorta muaemeleleri vergisinden istisna olacak.

- Hisseleri TMSF`ye kısmen veya tamamen devredilen bankanın iştirakleri, takipteki alacakları, diğer bilanço kalemleriyle banka lehine teminatların TMSF`ce devir ya da satın alınması, bu yolla edinilen aktiflerin devir ya da satışı da aynı şekilde vergiden muaf olacak. (MİLLİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi