Bankacılık sektörünün kârı sert yükseldi

01.03.2017 - 15:29 | Son Güncelleme :

Bankacılık sektörünün Ocak sonu net kârı geçen yıla kıyasla yüzde 50 artışla 3.7 milyar TL; kredileri yüzde 20 yükseldi.

https://i.bigpara.com/i/55big/lira_6540885553.jpg

Bankacılık sektörünün Ocak ayı net kârı bir önceki aya kıyasla yüzde 49 artarak 3.7 milyar liraya yükselirken, geçen yılın Ocak ayına kıyasla da yüzde 50 yükselirken, analistlere göre artışta bankaların operasyonel giderlerinde düşüş ile geri dönmeyen krediler için ayrılan provizyonlarda düşüş etkili oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) bugün yayımladığı verilere göre, sektörün kredileri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20, Aralık sonuna kıyasla ise yüzde 4 artış kaydederek 1.8 trilyon liraya yükseldi.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Ata Yatırım bankacılık analisti Ender Kaynar, sektörün net kârındaki artışın operasyonel giderler ve provizyonlarda düşüşten kaynaklandığını ifade ederek, "Aralık ayı faaliyet giderlerinin daha yüksek olduğu bir ay, Ocak'ta düşüş görüyoruz. Provizyonlar tarafında geçen yılın son çeyreğinde Vakıfbank ve Halkbank'ın yüksek takibe giriş oranları ve genel anlamda yükselen karşılık oranları sebebiyle özel karşılıklarda bir artış gözlenmişti. Bu etkilerin ortadan kalkması ile provizyon giderlerinde Ocak ayında düşüş görüldü" dedi.

Kaynar, verilere bakıldığında bankacılık sektörünün temel marjlarından birini oluşturan kredi faizleri ile mevduat maliyeti arasındaki farkın, mevduat maliyetindeki artışa bağlı olarak 17 baz puan daraldığını da ekledi.

Haberin Devamı

BDDK verilerine göre, sektörün aktifleri geçen yıla kıyasla yüzde 21 yükselerek 2.87 trilyon liraya çıkarken, artış oranı Aralık sonuna kıyaslandığında yüzde 5 oldu.

Sektörün sermaye yeterliliği rasyosu Ocak 2016'ya kıyasla 8 baz puan düşüşle yüzde 15.15 olurken, düşüş Aralık ayı sonuyla kıyaslandığında 42 baz puan oldu.

Sektörün brüt takipteki alacaklarının toplam kredilere oranı geçen yıl Ocak ayına göre 1 baz puan artarak, Aralık sonuna kıyasla ise 4 baz puan düşerek yüzde 3.18 oldu.

 

Hisse Başarıyla eklendi