Bankacılarda işsizlik korkusu

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

`Bankacılık sektörünün yüzde 10 küçüldüğünü varsayarsak 16 bin, yüzde 15 küçülmede ise 25 bin kişi işsiz kalacak`


Bu yıl 10 bin çalışanın işine son verildiğini söyleyen BASİSEN Genel Sekreteri Keskin, `Bankacılık sektörünün yüzde 10 küçüldüğünü varsayarsak 16 bin, yüzde 15 küçülmede ise 25 bin kişi işsiz kalacak` dedi.

Türk - İş`e bağlı Banka - Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) Genel Sekreteri Cihanser Keskin, yılbaşından bugüne kadar 10 bine yakın banka çalışanın işine son verildiğini bildirdi. Özellikle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilen 11 bankanın geleceğine yönelik belirsizliklerin, bu bankalarda çalışanları olumsuz etkilediğini ifade eden Keskin, `Fon bankalarının birkaçının satışı nisanda yapılacak. Favori olarak, Demirbank ve Esbank`ın adı geçiyor. Bunlar hem teknolojik altyapı, hem de çalışanların kalitesi bakımından iyi bankalar. Yatırımlarını yapmışlar. Türk Ticaret Bankası`nın da, geçmişten gelen tarihi bir ismi var. O da teknolojik altaypısını tamamladı. Eğitim düzeyi diğerleri gibi olamaz, ama isim olarak diğerlerine göre daha şanslı konumda. Varsayalım ki 3-4 bankaya müşteri çıktı. Satıldılar. Geriye kalacak 8 banka. 8 bankaya müşteri çıkmazsa, gelecekte bu 8 bankanın kendi içinde birleşmesi ya da kapatılması söz konusu olabilir` diye konuştu. Söz konusu bu bankalar kapatılsa da, birleştirilse de ciddi ölçüde işten çıkarmalar olacağını ileri süren Keskin, Fon`a devredilen 11 bankada çalışan 18 - 19 bin kişinin, potansiyel işsiz konumunda olduğunu vurguladı. Keskin, `Kimse geleceğini bilmiyor. Ne olacağını bilmiyor. Satılan bankalardaki çalışanlar, bankalar satıldıktan sonra işlerine devam edebilirler de. Satılmayan bankalarda ciddi olarak işten çıkarma durumları yaşanabilir` dedi.

KAMU BANKALARINDA FAZLA İSTİHDAM;

Çalışanlar açısından bir diğer olumsuzluğun da, kamu bankalarının özelleştirilmesiyle yaşanacağına işaret eden Keskin, kamu bankalarında 60 - 70 bin çalışan bulunduğunu söyledi. Cihanser Keskin, `Bu bankalarda da gereğinden fazla istihdam var. Burada da özelleştirmeden sonra bir küçülme yaşanacak` dedi. Keskin, Türkiye`deki 80 bankada 157 - 160 bin çalışan olduğunu belirterek, `Bu sektörün yüzde 10 küçüldüğünü varsaysak 16 bin, yüzde 15 küçülme olsa 25 bin kişi işsiz kalacak` açıklamasında bulundu. IMF ve Türkiye`deki ekonomi çevrelerinin, 80 tane bankanın fazla olduğu görüşünü taşıdıklarına da dikkat çeken Cihanser Keskin, şöyle devam etti:

`Öyle veya böyle bu bankalar, kendi içinde birleşecekler, evlilikler yapacaklar, yabancı şirketlerle ilişkiye girecekler. Her türlü koşulda bir küçülme, bir birleşme söz konusu olacak. Yılbaşından bugüne kadar 10 bine yakın çalışanın işine son verildi. Fon bankalarının sisteme kazandırılması, birleşmelerin ve özellikle aşırı istihdamın olduğu kamu bankalarının özelleştirilmesiyle birlikte önümüzdeki yıllarda bu sayının çok ciddi rakamlara ulaşması beklenmektedir.` Bankacılık sektöründe örgütlülüğün fazla olmadığını da dile getiren Keskin, Fon`a devredilen bankalar içerisinde sadece Esbank`ta, bunun dışında da, İş Bankası, Yapı Kredi, Pamukbank`ın aralarında bulunduğu 5 bankada örgütlü olduklarını bildirdi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi