Bankacılarda Buruk Sevinç

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, Türk Lirası mevduat munzam karşılıklarını 12 Ocak 2001 tarihinden itibaren yüzde 6`dan yüzde 4`e düşüreceklerini açıkladı.


Erçel, TL mevduat munzam karşılıklarını yüzde 4`e düşürdükten sonraki haftada da nakit olarak bankacılık sektörüne bu meblağı vereceğiz. Bunun tutarı da yaklaşık 500 trilyon lira olacak dedi. Bununla bankacılık sistemine bir kaynak sağlayarak ekonomik program çerçevesinde bir katkı yapmayı amaçladıklarını belirterek Bu paralar sıfır faizle Merkez Bankası`nda bulunmaktadır. Bu açıdan bankalara önemli bir kaynak girişi ve karlılık da sağlayacaktır diye konuştu.
Munzam karşılığı gibi yükümlülüklerin bankaların kaynak maliyetlerini arttırıcı bir unsur olduğunu belirten bankacılar, Özellikle bu sene uygulanan istikrar politikasının yarattığı ortam bankaların kaynak maliyetleri üzerinde bir baskı oluşturmaya başladıortamda kaynak maliyetlerinin rahatlatıcı tedbirlerin alınması gerekir dediler. Bankacılar, yapılan değişikliği olumlu bir adım olarak değerlendirdiler.


Munzam karşılıklarının yüzde 6`dan yüzde 4`e indirilmesinin iki önemli etkisi olacağını belirten bankacılar, Birincisi bu durum bankacılık sektörünün kaynak maliyetlerini yaklaşık yüzde 1 oranında düşürecek. İkincisi de yüzde 2`lik bir düşüş sistemde toplam 25 katrilyon liralık bir TL mevduat stoku açısından bakıldığında 500 trilyon liralık bir likiditenin de serbest bırakılması, sektöre iade edilmesi anlamına gelecek. Bu da likidite rahatlaması görüleceği anlamına geliyor dedi. Bankacılar, bütün sistemdeki TL mevduat munzam karşılığı olarak Merkez Bankası`nda 1.5 katrilyon civarında bir para olduğu, bunun yüzde 4`e yani 1 katrilyon liraya düşürülmesinin sözkonusu olduğunu söylediler.


ÇAĞDAŞ ÜLKELERDE FAİZ UYGULANIYOR;

Bankacılar, makroekonomik koşulların gerektirdiği ortamda bankacılık sektörünün kaynak maliyetlerini azaltıcı, likiditeyi artırıcı oran düşürülmesinin devam etmesini istediler. Bankacılar, munzam karşılıklarının birçok çağdaş ülkede yüzde sıfır olarak uygulandığını vurguladılar. Bankacılar, yüzde 0 ile yüzde 1 arasında munzam karşılığı uygulanan bir çok ülkede ise, bu paralara Merkez Bankalarının bir faiz uyguladığını ifade ettiler. Bankacılar, çağdaş ülkelerde bankacılık sektörü salt bundan dolayı yüksek kaynak maliyetiyle karşılaşmasın diye faiz uygulandığını belirterek, Türkiye`de de uygulamanın buna doğru gitmesini arzuladıklarını kaydettiler. (FİNANSAL FORUM)

 

Hisse Başarıyla eklendi