Banka Taliplileri 22 Aralıkta Açıklanacak

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Resmi olarak 5 kuruluş Fon`a başvuru yaptığını açıklarken, bu sayının 20`ye çıktığı ileri sürülüyor. Fon bankalarına yabancılar büyük ilgi gösterirken, 22 Aralık`tan sonra `Gizlilik Anlaşması` imzalanacak.

- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki bankalara ilgi giderek artıyor. Denizbank, Koç Grubu, Dışbank ve Finansbank`ın ardından Garanti Bankası da sözkonusu bankalarla ilgilendiğini açıkladı. Başvurularını açıklayan bu kuruluşların yanısıra Fon`a başvuranların sayısının 20`ye çıktığı ileri sürülüyor. Bankacılar, özellikle yabancıların büyük ilgi gösterdiğini belirterek, birçok yerli kuruluşun da başvuru yaptığını ileri sürdüler. Fon bünyesinde bulunan bankaların rekabet açısından önemli avantaj sağlayacağını ileri süren bazı bankacılar, bu bankaların bir çoğunun iyi bir teknoloji, insan ve şube alt yapısına sahip olduklarını söylediler. Bankacılar, özellikle Türkiye`de daha aktif rol almak isteyen yabancı kuruluşlar için bu bankaların büyük bir avantaj sağlayacağını kaydettiler.

Garanti Bankası`ndan yapılan açıklamada, Banka Yönetim Kurulu`nun, Fon bünyesinde olup satışa çıkartılan bankalarla ilgili gerekli tetkik ve incelemeleri yapmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`na (BDDK) başvuruda bulunulmasına karar verdiği belirtildi. Daha önce, Koç Grubu, Fon bünyesindeki bankalarla ilgilendiğini açıklamıştı. Dışbank ile Finansbank da sözkonusu bankaların hisselerinin devir alınabilmesi amacıyla BDDK`ya başvuruda bulunduğunu bildirmişti.

Gizlilik anlaşması imzalanacak

Fon`daki bankaların ortak yönetim kurulu başkanı Tevfik Altınok, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu başvuruları değerlendirdikten sonra, Kurulca konulan koşulları taşıyanların 22 Aralık`a kadar kendilerine bildirileceğini söyledi. Gerekli koşulları taşıyan yatırımcılarla 22 Aralık`tan sonra gizlilik anlaşmaları imzalayacaklarını belirten Altınok, Gizlilik anlaşması imzalandıktan sonra yatırımcıların bankaları incelemelerine izin verilecek, daha sonra müzakarelere başlanacak dedi.

İhaleler nisanda tamamlanacak

BDDK tarafından açıklanan eylem planına göre 20 kasım tarihinden itibaren yatırımcıların banka sahibi olmak için gereken şartları taşıdıklarına ilişkin başvurular kabul edilmeye başlandı. 15 Aralık 2000 tarihinden sonra, BDDK`nın belirlediği nitelikleri taşıyan başvuru sahipleri Fon`da bankalarda inceleme yapabilecekler. BDDK`nın eylem planına göre, Fon bünyesinde bulunan bankaların satışında, tekliflerin değerlendirilmesi ve ihalelerin sonuçlandırılması çalışmaları Nisan 2001`de tamamlanacak. Bu aşamanın ardından, satış sözleşmelerinin imzalanması ve hisselerin devri gelecek. 1995 yılında özelleştirilen Sümerbank o tarihte 104 milyon dolara, 1998 yılında Ekibank`ta 156 milyon dolara satılmıştı. Fon bünyesindeki 8 bankanın halen 714 şubesi ve 15 bin 980 çalışanı bulunuyor. (FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi