Banka Kurtarmayın

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Finansal piyasalardaki endişeler, henüz tam durulmadığı bir ortamda, İngiltere Bankalar Birliği Başkanı ve Barclays Bank eski Başkanı Andrew Buxton, dün bankacılık dersi verdi.


İngiltere Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi de olan Buxton, `Türkiye`de bazı bankaların yokolması gerekiyor. Devlet kötü yönetilen bankaları kurtarmamalı. Yoksa, sektörde krize yol açar ve risk yaratılır` dedi. İngiliz bankacı Buxton, konferansının konusunu, `Yeni Binyılda Bankacılığın E - Ticaret`teki Önemi` olarak seçse de, gündem, bankacılık sektörüne odaklaştığı için, güncel konulara da ağırlık verdi. Akbank`ın da danışmanlığını yapan Buxton, verdiği mesajlarda, `Türkiye`yi hem engeller, hem de fırsatlar ülkesi` olarak gördüğünü belirtirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun sektörle ilgili kurallarına tüm bankaların uyması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:


`Son düzenlemeleri takdirle karşılıyorum. Ancak, devlet zayıf bankaları destekleyip kurtarmamalı. Bankaların işi risk yönetmektir. Kötü yönetilen bankalar kurtarılırsa, hem devlete ve hem de halka yük biner. Sistemik bir risk ortaya çıkmadıkça, bankalar kurtarılmamalı. Küçük mevduat sahiplerini koruyucu önlemler olabilir ama kötü yönetilen bankaların sahipleri ve büyük mevduat sahipleri bilmelilidirler ki, bankalar batabilir. Bazı çevreler, bankacılıkla ilgili düzenlemeleri, karlılığı artırıcı unsur olarak değerlendirebilir. Ama, makul yapılacak düzenlemelerin çok doğru olduğunu düşünüyorum. Zayıf bankalar, sektörü de sekteye uğratırlar. Türkiye`de de fazla banka olduğunu görüyorum. Buxton, Barclays Bank`ın Türkiye`de herhangi bir banka ile birleşmeyi veya satın almayı düşünüp düşünmediği yolundaki sorumuza ise, `Bankanın Türkiye`de bir temsilciliği vardır ve çalışmalarını bununla yürütmektedir. Şu anda, herhangi bir Türk bankası satın almayı veya birleşmeyi düşünmemektir` yanıtını verdi.


GÖKSEL`İN AYRILIŞININ OLAYLARLA İLGİSİ YOK

Buxton`un konferansına katılan Akbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kozanoğlu, bankanın genel müdürlüğünden murahhas üyeliğe atanmasında, son gelişmelerin etkisi olmadığını belirtirken, yaşanan gelişmeleri, `Küçük bir ateş yükselmesi olarak` niteledi. Kozanoğlu, şöyle konuştu: ``Abartılı dedikodular sürüyor. Sistemde sorun var. Ancak, bir bankanın bir bankayı yoketmesi diye bir şey yok. Kamudaki bürokratlar yorumluyor. Ancak, görünürde sorun şu, 3 yıllık bir ekonomik tedavideyiz. Bu tedavi sırasında zaman zaman böyle küçük krizler olur. Biz iyimseriz. Programın sonunda başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz. Küçük bir ateş yükselmesi yaşadık. Bunun atlatılacağını düşünüyoruz.`` (FİNANSAL FORUM)

 

Hisse Başarıyla eklendi