Banka hisseleri uzun vadede sıkıntılı

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankacılık sektörünün likidite krizi sebebiyle yaşadığı sorunlar belli başlı banka hisselerinin de popülaritesini düşürüyor


GÖZDE HİSSELER UZUN VADEDE İYİ SİNYAL VERMİYOR

Bankacılık sektörünün likidite krizi sebebiyle yaşadığı sorunlar belli başlı banka hisselerinin de popülaritesini düşürüyor. Borsada işlem gören banka hisse senetlerinin birer birer fona devredilmesiyle ayakta kalan banka hisse senetlerinin önümüzdeki yılki performansı merak konusu olmakta. Değerlendirilen bazı hisse senetleri şöyle:

Yapı Kredi Bankası

Bankacılık sektörünün likidite kriziyle yara almasına rağmen Yapı Kredi Bankası’nın iştirakleri sayesinde 2000 yılı sonunda gelirlerini arttırması beklenebilir. İştirakleri arasında Turkcell ve Superonline’ın olduğu Yapı Kredi’nin 2000 yılı sonunda gelirlerinin 406.4 milyondan 478 milyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. 2001 yılı için ise bankacılık sektörünün gelirlerinin azalacağı tahminiyle hissenin tutulması fakat alınmaması analistler tarafından tavsiye ediliyor. Bunun sebepleri :
-Bankacılık sektörünün gelir artışı sağlamasının önümüzdeki dönemde zorlaşması
-Turkcell, Superonline, Fintur Holding gibi iştiraklerinin gelirlerinin istikrarlı olması
-Dolar bazında yüzde 69’luk hisse fiyatı düşüşünün kısa dönemde iyileşme sağlamasının zor olması

İş Bankası

Likidite krizinden dolayı 2000 sonu gelirlerini 438 Milyon dolar olarak hedefliyor. 2001 yılı için ise 422 Milyon dolar tahmin ediliyor. İş Bankası’nın orta ve uzun vadede alınmaması fakat tutulması analistler tarafından tavsiye ediliyor. Sebepler şöyle sıralanabilir:
-İş Bankası’nın geniş bir iştirak portföyüne sahip olması bunlar arasında Petrol Ofisi, GSM1800 sayılabilir.
-Dolar bazında yıllık ortalama yüzde 50 değer kaybına uğrayan hissede bu kaybın telafi edilmesi zor gözüküyor.

Garanti Bankası

2000 yılında şirketin net kar hedefinin 312 milyon dolar olarak tahmin edilmekte. 2001 yılında ise kar hedeflerinin 310 milyon dolara düşmesi analistler tarafından tahmin edilmekte. Hissede alım uygun gözükmemekle birlikte alınmış olan hisseler elde tutulabilir. Sebepler:
-Zayıf fiyat/kazanç oranı
-Likidite krizi sebebiyle sektörde gelirlerin azalacağı bekleniyor
-Özellikle kamu sektöründe borçlanma miktarının 2001 yılında azalacağı ve faiz oranlarının 2001 yılında düşmeye devam etmesi beklenebilir

 

Hisse Başarıyla eklendi