Banka birleşmelerinin önü açıldı

21.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


IMF`nin 8`inci gözden geçirmenin ardından yapılmasını istediği tasarılardan biri olan kamu bankalarının yeniden yapılandırılması, görev zararları ile bazı fonların tasfiyesine ilişkin tasarı, iki gün süren müzakereler sonunda önceki gece Meclis`te yasalaştı. İki gün süren ve gergin anların yaşandığı görüşmelerin ardından kabul edilen yasa ile birleşme, devir ve bölünme işlemlerine vergi istisnası getirildi. Böylece bankacılık sektöründeki bankacılık sektöründeki birleşmeler için de önemli bir adım atılmış oldu.


Yasa ile, bölünme müessesesi vergi sistemine dahil edilirken vergi mevzuatı, bölünme kavramını da kapsayacak biçimde yeniden düzenlendi. Devir veya bölünme yoluyla infisah eden kurumların birikmiş zararlarının belirli koşullar çerçevesinde devralan kurumlar tarafından mahsup edilmesi yolu açıldı. Kurumlar Vergisi`ne göre yapılan birleşme, devir, bölünme ve hisse değişimi işlemleri sonucunda doğan kazançlar Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi`nden istisna edildi ve bu işlemler nedeniyle şirketlerin harç yükümlülükleri kaldırıldı.


Ayrıntılı bir tasfiye modeli getiren yasaya göre daha önce Ziraat`e devredileceği açıklanan Emlakbank devri için, bu kez ‘‘Ziraat veya Halkbank’’ ifadesinin yer aldığı yasaya göre, Devrolacak taahhütler ile aktifleri arasında olumsuz fark, Hazine`ce, devralacak bankaya sermaye olarak ödenecek.


VAKIFBANK`A ÖZELLEŞTİRME


- Türkiye Vakıflar Bankası`nın özelleştirilmesine de olanak veren yasa ile, bankanın A grubu hisseleri ile B grubundan Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait hisselerin satışı konusunda Bakanlar Kurulu yetkili kılındı.


YÖNETİCİ SORUMLULUĞU


- Bankaların yeniden yapılandırılması ile görevli yönetim ve denetim kurulu üyeleri bu süreçte açıkça suç oluşturmayan işlerden sorumlu tutulmayacak. Yeniden yapılandırma sürecinde, bu kişilerin iş ve işlemleriyle ilgili, üçüncü kişilerce kusura dayalı davalar temsil ettikleri banka veya bankalara açılacak. Bankaların bu yöneticilere rücu hakkı saklı tutulacak.


15 FON TASFİYE EDİLDİ


- Aralarında Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu, Sivil Savunma Fonu, Afetler Fonu, Toplu Konut Fonu`nun da bulunduğu 15 fonu tasfiye eden yasa gereği, bu fonların gelirleri bütçeye aktarılacak. Bundan sonra fon kurulmasını önlemek için Bankalar Yasası ile Bakanlar Kurulu`na verilen fon kurma yetkisi de kaldırılacak.


İHRACAT İÇİN YENİ MERKEZ


- Yasayla, Zirai ve sinai ürün ve mallar ile doğal kaynaklardan elde edilen maddeler için İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi kurulması öngörüldü. Merkez idari ve mali özerkliğe sahip olacak.


Yeni yasa neler getiriyor?



Emlakbank tasfiye edilecek.


Kamu bankalarındaki fazla personel, kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecek.


Bankaların yeniden yapılandırma sürecinde, yöneticiler konusu açıkça suç oluşturmayan işlemlerden sorumlu tutulmayacak.


15 fon tasfiye edilecek, yeni fon oluşturulmayacak.


Şirketlerin birleşme, devir ve bölünme işlemlerine vergi istisnası uygulanacak.


Vakıfbank özelleştirilebilecek.


İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi kurulacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi