Bakü-Ceyhan Tamam. Ya Diğerleri?

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Bakü-Tiflis-Ceyhan tamam gibi. Ancak Orta Asya petrollerinin dünyaya açılması için gündeme getirilen diğer seçenekler henüz terkedilmedi.


Kazakistan`da bulunan yeni yataklarla önemi daha da artan Hazar Denizi petrolleri ve doğalgazının dünya pazarlarına ulaştırılması kavgasında yeni bir dönemece girildi. Azeri petrollerinin Bakü-Ceyhan petrol boru hattı yoluyla dünya pazarlarına taşınması seçeneği giderek netlik kazanırken, gözler Türkmenistan`ın yer altı kaynaklarına yöneldi. Hazar petrollerinin taşınması konusunda İran ve Rusya seçeneğine karşı ABD`nin kesin desteği alan Türkiye, Bakü-Ceyhan boru hattı üzerindeki anlaşmazlıkların büyük bir bölümünün üstesinden gelerek temel mühendislik çalışmalarına başladı. Önceki gün bölgede incelemelerde bulunan ABD Başkanı Bill Clinton`un enerji danışmanı John Wolf, ABD`nin projeye desteğini yineleyerek Eminim Proje 2004`te hayata geçecektir dedi.


Görevini kısa süre sonra Büyükelçi Elizabeth Jones`e devredecek olan Wolf, dün İstanbul`da katıldığı `1.Petrol ve Doğalgaz Konferansı`nda yaptığı konuşmada ABD, şirket ve hükümetlerin çalışmalarında projenin ileri gitmesi için elinden geleni yapacak dedi. Aynı koferansta konuşan Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ajay Chibber de, Banka`nın Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin fizibilite çalışmalarını finanse etmesinden büyük mutluluk duyduklarını anlattı.Azeri petrollerinin Bakü-Ceyhan yoluyla taşınması konusunda Türkiye ve ABD kanadında büyük bir güven hakimken, petrol şirketlerinin projenin verimliliği konusundaki şüpheleri sürüyor. International Herald Trubüne gazetesinin haberine göre firmalar, Hazar petrollerini en kısa zamanda dünya piyasalarına taşıyacak olan İran seçeneğinin ABD boykotuna uğramasından oldukça rahatsız. Bu yüzden Bakü-Ceyhan`a gönülsüzce evet demekle birlikte Türkiye ve ABD`den sübvansiyonların artırılması istiyor. (YENİ BİNYIL)

 

Hisse Başarıyla eklendi