Bakkallar Sırtını MHP’ye Dayadı

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Başta bakkallar olmak üzere 54 meslek grubunu temsil eden esnaf örgütleri, büyük market zincirlerine karşı verdikleri ekonomik savaşta `siyasi cephe’ açtı. Esnaf örgütleri, büyük market zincirlerinin şehir dışına taşınmasını öngören yasa çıkarılması için bu kesimden önemli ölçüde oy alan ve Sanayi Bakanlığı’nı elinde bulunduran MHP üzerinde `siyasi baskı’ kurdu.


Türkiye Bakkallar Federasyonu’nun tespitine göre; süper, gros ve hiper marketler, özellikle büyük kentlerde, temel tüketim ile zorunlu tüketim maddeleri piyasasının yüzde 35’ini ele geçirdi. Bu gelişme üzerine esnaf örgütleri, Sanayi Bakanlığı nezdinde lobi faaliyeti başlatarak, raporlarını bakanlığa ilettiler. Sanayi Bakanı Kenan Tanrıkulu da, esnaf temsilcilerine, “Bu konudaki çalışmaların da titizlikle yürütüldüğünü ve takipçisi olacağımı bilmenizi isterim dedi.


FRANSIZ MODELİ İSTİYORLAR;

Türkiye Bakkallar Federasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de şu değerlendirmede bulundu: “Süpermarketler, grosmarketler ve hipermarketler büyük şehirlerin içinde her tarafta açıldı. Haksız rekabet başladı. Biz, Fransız modeli çerçevesinde bir yasanın çıkartılmasını istiyoruz. Yani mesafe kuralı getirilmeli. Palandöken, “Bu modele göre, 200 metrekare civarında olanlar caddelerde, 300 - bin 500 metrekare olanlar şehir dışında açılmalı. En büyükler şehrin 30 kilometre dışında olmalı dedi. (MİLLİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi