Bakan Gökalp Erzurum`da

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Bakan Gökalp: ``Akarsularimizi Denizlere Ve Sinir Ötesine Akitma Lüksümüz Yok`` -``Anadolu`Nun İklimine, Toprağina, Hastaliklarina Dayanikli Türk Siğiri`Ni Geliştireceğiz`` -Tobb Başkani Miras: -``Doğu Anadolu Bölgesi`Nde Hayvancilik Geliştiği Taktirde, Yem Ve Gida Sanayisi De Yeşermeye Başlayacaktir``


ERZURUM (A.A) - 27.10.2000 - Tarım ve Köy İşleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Türkiye`nin topraklarının sulama alanı bakımından yetersiz olduğunu belirterek, ``Akarsularımızı, denizlere ve sınır ötesine akıtma lüksümüz yoktur`` dedi. Bakan Gökalp, yarın düzenlenecek olan, ``Doğu`nun Kalkınmasında Hayvancılık ve Hayvansal Ürünler Sanayiinin Rolü`` konulu panele katılmak üzere Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, Gümrük Müsteşarı Nevzat Sagılıoğlu ve bakanlığına bağlı yetkililer ile birlikte Erzurum`a geldi. Erzurum Havaalanı`nda Vali Derya Kadıoğlu tarafından karşılanan Bakan Gökalp, valilikte basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi`nde yok olmaya yüz tutmuş hayvancılığı tekrar diriltmek için yarın yapılacak panelin büyük önem taşıdığını belirtti.


Bakan Gökalp, Türkiye`de bundan 16 ay öncesine kadar hayvancılığın ölme noktasına geldiğini belirterek, hayvancılığın gelişmesi için hayvansal ürünlerin topraklarımızda ekiminin yaygınlaştırılması ve meraların ıslah edilmesiyle sağlanacağını anlattı. Anadolu topraklarının başıboş bırakılması lüksüne sahip olunmadığını anlatan Bakan Gökalp, şunları kaydetti: ``Anadolu topraklarında ekim yapmazsak ve bu toprakları işlemezsek yağmur bu topraklara düşmez. Türkiye baraj ve gölet zengini değildir. Bu nedenle akarsularımızı denizlere ve sınır ötesine akıtma lüksümüz yoktur. Denize boşalan akarsuyun her bir damlası israftır. Anadolu topraklarının yeşermesi için sularımızı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.``


YERLİ SIĞIR ÜRETİMİNE DESTEK;

Bakan Gökalp, Türkiye`de daha önceki hükümetler tarafından dış ülkelerden sığır alımlarını hatırlatarak, bu sığırlardan şu anda ülkede bulunmadığını ve istenilen verimin söz konusu hayvanlardan elde edilemediğini söyledi. Anadolu`nun iklimine, suyuna, toprağına, hastalıklarına dayanıklı Türk Sığırı`nı geliştireceklerini hatırlatan Bakan Gökalp, şöyle devam etti: ``Geçmişte hayvancılık konusunda yapılan hataları tekrar etmememiz için yerli sığır üretimini destekleyici projeler ürettik. Geçmişte ithal edilen hayvanlar ülkeye uyum sağlayamadıkları için istenilen verim elde edilemedi. Ancak yerli hayvanlarımızın verimleri düşüktür, dünyada bir hayvandan 8 ton, hatta 20 ton süt elde edilirken, bizim 1 ton süt aldığımız hayvanlarımızla hayvancılığımızı geliştirme imkanımız yok.


İSVİÇRE İNEĞİ OLUYOR DA, NEDEN TÜRK SIĞIRI OLMASIN?

Türk ineğini geliştireceğiz. Buradaki kastımız Anadolu`nun şartlarına, toprağına, topografik yapısına, hastalıklarına, parazitlerine dayanabilen, bunun yanında yüksekte verim elde edilen hayvanları geliştirme mecburiyetimiz var. Erzurum`daki bir çiftçiye (hangi hayvanı istiyorsun?) dediğim zaman (Hocam esmer İsviçre ineği istiyorum) diyor. Peki bir ineğin adı (İsviçre ineği) oluyor da, diğer bir ineğin adı neden (Türk sığırı) veya (Palandöken sığırı) olmasın! Bu nedenle yerli hayvanla, verimi yüksek hayvanları birleştirerek bir Türk sığırı elde edeceğiz. Bakan Gökalp, bu yıl bölgede yem sıkıntısı da yaşanmayacağını ifade ederek, ``bu işten bazıları kendilerine, (ben yemden dolayı hak etmediğim kazancı elde edebilir miyim?) hülyasına kapılmasın! Kesinlikle yem, arpa, saman sıkıntısı çekilmeyecektir`` diye konuştu.


KURAKLIKTAN ZARAR GÖRENLER;

Bakan Gökalp, kuraklıktan veya herhangi bir afetten dolayı yüzde 40 üzerinde zarar görenler için, köy tüzel kişiliğindeki yerlerin hasar tespitlerinin yapıldığını belirterek, buralarda hayvancılık yapanların; hayvan, yem, işletme ve çevirme kredisi dahil olmak üzere faizlerin dondurularak, borçların bir yıl ertelendiğini kaydetti.


TOBB BAŞKANI MİRAS;

TOBB Başkanı Fuat Miras da, Doğu Anadolu Bölgesi`nin TOBB için ayrı bir önemi olduğunu belirterek, bu bölgede 3 projeleri bulunduğunu söyledi. Doğu Anadolu Bölgesi`ndeki 19 vilayetin ekonomik potansiyelini ciddi bir şekilde ortaya çıkardıklarını kaydeden Miras, bölgenin en önemli sorunun hayvancılık olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Hayvancılığın ekonomi için çok önemli bir etken olduğunu ifade eden Miras, Erzurum, Elazığ ve Kars`ta Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi kurmayı düşündüklerini belirterek şunları söyledi: ``Bu projeyi dünyanın hayvancılıkta gelişmiş ülkelerinde tespit ettik. Bu projelerin devreye sokulması halinde, Türk sığırı da bu projeyle geliştirilecek. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi, öncelikli kalkınmış bölgeler arasında yer alacaktır. Bölgede hayvancılığı geliştirdiğimiz zaman, hayvancılığa dayalı yem ve gıda sanayi gibi çeşitli sanayi kolları yeşerecektir.`` Miras, ayrıca sınır kapılarından kaçak giriş yapan hayvanların olduğuna da dikkat çekerek, sınır kapılarının sorunlarının ivedi şekilde iyileştirilerek, kaçak hayvan girişine geçit verilmemesinin altını çizdi.
 

Hisse Başarıyla eklendi