Aylık tescil vergisi yüzde 3`e düşürüldü

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Aylık tecil faizi yüzde 4`ten 3`e indirilirken, çevre temizlik vergisi yüzde 28 zamlandı. Veraset ve İntikal Vergisi ise, yüzde 56 oranında artırıldı. Emlak Vergisi`nde de artış % 40 olarak saptandı.


Aylık tecil faizinde % 1`lik indirim;

Maliye Bakanlığı, aylık tecil faizini yüzde 4`den yüzde 3`e indirdi. Resmi Gazete`de yayımlanan ve dün yürürlüğe giren Tahsilat Genel Tebliği ile daha önce yüzde 48 olarak uygulanmakta olan yıllık tecil faizi yüzde 36`ya çekildi. Böylece, dünden itibaren aylık tecil faizi yüzde 3`e düşürüldü. Söz konusu düzenlemeye göre, önceki müracaatlara dayanılarak tecil edilecek olan amme alacakları için müracaat tarihlerinden düne kadar geçen süre için eski oranlar, dünden itibaren de yüzde 36 tecil faizi uygulanacak. Aynı şekilde daha önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olan amme alacaklarının dünden itibaren ödenmesi gereken taksit miktarlarına, yüzde 36 tecil faizi işletilecek. Önceki tutarlar eski oranlara tabi olacak. Tecilin gerçekleşmesi üzerine borcu tecil edilen mükelleflere yapılacak bildirimde faiz oranının belirlendiği kısmın altı çizilmek suretiyle hangi oranda tecil faizi ödeneceğine ilişkin uyarıda bulunulacak.


Çevre Temizlik Vergisi %28 zamlandı;

Çevre Temizlik vergisi yeni yılda, yeniden değerleme oranının yarısı kadar, yüzde 28 arttırıldı. Maliye Bakanlığı`nın vergi düzenlemeleri kapsamındaki `Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği`, dünkü Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeniden değerleme oranının yüzde 56 olarak saptandığı hatırlatılan tebliğde, çevre temizlik vergisinin, bu oranın yarısı olan yüzde 28 artırıldığı kaydedildi. Tebliğe göre, yüzde 28 oranının uygulanması sonucunda 2001`de katı atıklar için uygulanması gereken aylık çevre temizlik vergisi tutarları şöyle:


Emlak Vergisi % 30;

Öte yandan, 2001 yılı bina, arsa ve arazi vergisi matrahlarının hesabında uygulanacak artış oranını yüzde 30 olarak tespit eden Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği de, bugünkü Resmi Gazete`de yayımlandı. Uzlaşma Komisyonları`nda limitlere yeni düzenleme 1995 ve 99 arasındaki vergilendirme dönemlerine ait kaçakçılık suçu cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve ceza uzlaşma kapsamına girmeyecek. Maliye Bakanlığı, il ve ilçe uzlaşma komisyonlarının uzlaşma konusu yapabilecekleri vergi miktarlarını yeniden belirledi. Resmi Gazete`de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği`ne göre, İl Uzlaşma Komisyonları Ankara, İstanbul ve İzmir`de 100 milyar liralık vergi, resim ve harcı uzlaşma konusu yapabilecek. 3 büyük ilin dışında kalan ve büyükşehir belediyesi bulunan diğer illerde 60 milyar, geri kalan illerde ise 40 milyar lira olarak belirlenen uzlaşma limiti, bağımsız vergi dairesi bulunan ilçe uzlaşma komisyonlarında 6 milyar, bağlı vergi dairelerinde de 1 milyar lira olarak saptandı.


Uzlaşmaya konu olmayan vergi ve cezalar;

Söz konusu düzenleme kapsamında 1 Ocak 1995 ile 1 Ocak 99 arasındaki vergilendirme dönemlerine ait kaçakçılık suçu cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve ceza, uzlaşma kapsamına girmeyecek. Burada yalnızca kusur ve ağır cezalı tarhiyatlar uzlaşma konusu yapılabilecek. 1 Ocak 1999 ile 14 Ağustos 1999 tarihleri arasındaki döneme ilişkin tarhiyata 3 kat vergi cezası kesilmiş ise sadece vergi aslı uzlaşmaya konu olacak. Uzlaşmaya varılması halinde de vergi ziyaı cezası, uzlaşılan vergi miktarına göre düzeltilecek. Yine aynı tarihler arasındaki vergilendirme dönemlerine ilişkin vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyatlarda, hem vergi aslı hem de vergi ziyaı cezası uzlaşmaya girecek. 14 Ağustos 1999`dan sonraki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak yapılan ve 3 kat vergi ziyaı cezası kesilen tarhiyatlarda da vergi ve ceza uzlaşma konusu yapılmayacak. 1 Ocak 1999`dan sonraki dönemde kendiliğinden verilen beyannameler için yüzde 50 oranında vergi ziyaı cezası kesilmesi halinde, yalnızca bu ceza uzlaşma konusu olacak.


Temyiz davaları;

Yine Resmi Gazete`de yayımlanan ve 1 Ocak 2001`den geçerli olacak bir başka Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile de, defterdarlıklar ve vergi dairesi başkanlıklarının Danıştay nezdinde dava açmalarına ilişkin limitler artırıldı. Bu düzenleme çerçevesinde, halen uygulanmakta olan 15 milyar liralık had, yılbaşında 50 milyar lira olacak.Defterdarlıklar ve vergi dairesi başkanlıkları, vergi, resim ve harç asılları ile bunların gecikme zamları toplamı 50 milyar liraya kadar olan ve dava açma süresinin bitimi 1 Ocak 2001`den sonraya rastlayan vergi mahkemesi kararları için Maliye Bakanlığı`ndan izin almadan Danıştay nezdinde doğrudan temyiz davası açabilecek. Bu haddin altında kalan ve dava açma süresinin bitimi 1 Ocak 2001`den sonraya rastlayan, ancak bu tarihten önce muvafakat talebiyle Bakanlığa intikal ettirilen vergi mahkemesi kararlarının temyizine ilişkin onaylar da, defterdarlık ve vergi dairesi başkanlıklarına verilecek ve buna dayanarak temyiz yoluna gidilecek.


Veraset ve İntikal Vergisi % 56 zamlı ödenecek;

Veraset ve İntikal Vergisi, yeni yıl için yüzde 56 oranında artırıldı. Yeni oranlar, 1 Ocak 2001`den itibaren geçerli olacak. Maliye Bakanlığı`nın vergi düzenlemeleri kapsamında, ``Veraset ve İntikal vergisi kanunu genel tebliği`` dünkü Resmi Gazete`de yayımlandı. Buna göre, ilk 39 milyar liralık matrah için veraset yoluyla intikallerde yüzde 1, ivazsız (karşılıksız) intikallerde yüzde 10 vergi alınacak. Söz konusu vergi, sonra gelen 82 milyar lira için veraset yolula intikallerde yüzde 3, ivazsız intikallerde ise yüzde 15 olarak uygulanacak. Tebliğ, veraset yoluyla ve ivazsız intikallerde, diğer matrah ve vergi oranlarını da düzenliyor.


İstisna tutarları;

Tebliğe göre ayrıca, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu`nda yer alan istisna tutarı da, evlatlıklar dahil füruğ (çocuk, torunlar) ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 21 milyar 755 milyon lira, füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 43 milyar 534 milyon lira olarak belirlendi. İstisna tutarları, ivazsız surette meydana gelen intikallerde 503 milyon lira, para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerde ise 503 milyon lira olarak dikkate alınacak. (FİNANSAL FORUM)



 

Hisse Başarıyla eklendi