Ayda en az bir işçi ölüyor kimsenin umrunda değil

14.02.2008 - 09:36 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Ölümlerin meydana geldiği tersanelerin sahibi olan AKP milletvekili Hasan Kemal Yardımcı ile MHP milletvekili Durmuşali Torlak, tersanelerde ölümlerin kaçınılmaz olduğunu öne sürdü. MHP ile CHP, Tuzla`daki ölümlerin Meclis`te Araştırma Komisyonu oluşturularak mercek altına alınmasını istedi. Yardımcı Tersanesi sahibi AKP İstanbul Miletvekili Hasan Kemal Yardımcı ile Torlak Tersanesi sahibi MHP İstanbul Milletvekili Durmuşali Torlak, 22 Temmuz`daki genel seçimlerde TBMM`ye girdi. Her ikisi de Rizeli olan Yardımcı ve Torlak düne kadar Tuzla`daki ölümlere ilişkin hiçbir soru önergesi vermedikleri gibi, ciddi bir adım da atmadılar.

`Bir orta yol bulmalı`
Aynı zamanda Milli Savunma Komisyonu Başkanı olan Yardımcı Radikal`in sorularını yanıtlarken şu mesajları verdi:
İş kazalarının engellenmesi için eğitimli personel gerekiyor. Ekonomik kaygılarla, ucuz taşeron çalıştırıyorlar. Ucuz teklif yerine kaliteli olana işi vermek lazım. Çalışacak işçilerin sertifikasına bakılmalı. Sertifikalı gemi, sertifikalı işçiyle yapılmalı. İşçimizin can güvenliği bakımından maliyetler artsın, önemli değil. Çünkü işçimizin canı malı sanayicimizin sorunu. Gemi inşa sektörü dünyada en ağır ve riskli iş gruplarından biri. Her ne kadar kazalar engellenemez olsa da en azından dünya standartlarına indirilebilir. Benim tersanemde de önceki yıllarda ölümlü kaza oldu. Tersanelerde mukadderat bu. Sorunun çözümü için işçi ve işveren kesimleri bir araya gelip kısa vadede iş kazalarının engellenmesi için orta yol bulmalı.
Torlak Tersanesi sahibi MHP İstanbul Miletvekili Durmuşali Torlak`ın tersanelerdeki ölümlerle ilgili yorumu ise şöyle:
Gemi inşasında 1500 üzerinde ayrı işkolu var. Kazalarla ilgili bir konsensüs oluşturmalı ve çözüm bulunmalı. Bizim tersanemizde çalışanlar ailemizin bir parçasıdır. Kendi adıma ne önlem alıyorsam onlar için de alırım. 181 bin İşçi Güvenliği Belgesi aldık. 1983 yılından bu yana tersanemizde üç ölümlü kaza oldu. İşçilerimizden biri vinç devrilmesi, ikisi de elektrik çarpması sonucu öldü. Ölenlerden birinin adını ahde vefa için yaptığım bir tekneye, diğer ikisinin adını da vinçlere koydum. Bizim sektörümüz ağır ve tehlikeli işler grubunda. Bu nedenle kazalar kaçınılmaz ama yine de kazasızlıkta birinci olunmalı.

Yedi yılda 51 işçi ölmüş
Tuzla`daki ölümler Meclis gündemine taşındı. MHP`li Torlak ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Genel Kurul`da gündem dışı söz alıp ölümler üzerine konuştu. Durmuşali Torlak, şöyle dedi:
Tuzla`da yaklaşık 40 tersane var. Tersanelerimizde 2000 yılından beri 51 ölümlü iş kazası oldu. Bu dönemde sektörde yaklaşık 172 bin kişi istihdam edilmiş olup kazalardaki ölüm oranı 10 binde 3`tür. Uluslararası Çalışma Örgütü, ILO verilerine göre aynı dönemde bu oran; Amerika`da 10 binde 2, Japonya`da 10 binde 3, Çin`de ve Tayvan`da 10 binde 10, Malezya`da 10 binde 12`dir.
Torlak`a yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise tersanelerdeki denetimleri anlattı.
Ayrıca MHP, ölümlerin Meclis`te Araştırma Komisyonu oluşturularak mercek altına alınmasını istedi. Denizcilikten sorumlu eski Devlet Bakanı ve MHP Kars Miletvekili Gürcan Dağdaş`ca hazırlanan araştırma önergesinde, Tersanelerimizde yaşanan ölümle sonuçlanan kazalar, medyada çıkan olumsuz çalışma koşulları ve kamuoyuna yansıyan tartışmalar, TBMM`nin tersaneler konusuna el atma zorunluluğunu doğurmuştur denildi.
CHP İstanbul Miletvekili Çetin Soysal da partisi adına araştırma önergesi verirken, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Bakan Faruk Çelik`in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

Hisse Başarıyla eklendi