Aycell`den Ericson`a baz teklifi

16.11.2001 - 14:24 | Son Güncelleme :


Türk Telekom`un GSM operatörü Aycell, Ericsson`a, Türkiye geneline alt yapıyı yaygınlaştırma amacıyla açtığı ikinci ihalede oluşacak fiyatlarla, daha önce 7 ilde kurduğu baz istasyonları şebekesini genişletme teklifinde bulundu.

Aycell, baz ve santrallarını kurduğu Ankara, istanbul, İzmir, Adana, Bursa, Antalya ve Muğla`da dışında kalan illerde şebekeyi genişletmek üzere bir ihale açmış ve 7 firmadan 6`sının teklifi kabul edilmişti. İhale sonunda gerçekleştirilen açık eksiltmede Alcatel 161 milyon Euro ile birinci sırayı alırken, 100 bin dolarlık farkla NETAŞ`ın ikinci sırayı, 170 milyon Euro ile Sıemens`in üçüncü sırayı aldığı belirtildi. Söz konusu firmalardan, birinciden başlayarak finansman modeli ile revize tekliflerini alan Aycell`in, bu verilerin ışığında baz istasyonu şebekesi genişletme ihalesini sonuçlandıracağı kaydedildi. İhaleyi kazanacak firma, ilk etapta 2 bin, izleyen aşamalarda da gereksinime karşılık verecek sayıda baz istasyonu kuracak. Firma ayrıca, 3 yıl süresince baz istasyonlarının kurulduğu yerlerin kirasını da ödeyecek.

BAZ Aycell`in, 7 ilde kurduğu alt yapı için açtığı ilk ihale Ericsson ve Sıemens`te kalmıştı. Ericsson baz istasyonlarını, Sıemens ise santralları kurmuştu. Yaygınlaştırma amacıyla açılan ikinci ihalede Alcatel ya da Netaş`ın ipi göğüslemek üzere olması, söz konusu 7 ilde Ericsson`un kurduğu baz istasyonları ile ikinci ihaleyi kazanacak firmanın kuracağı baz istasyonları arasında teknik bazı sorunları da beraberinde getireceği kaygısına yol açtı. Bu kaygılar üzerine Ericsson`a, ikinci ihalede oluşacak fiyatlarla sökme takma maliyetleri de göz önüne alınarak, 7 ildeki baz istasyonları sayısını, anılan illerdeki tüm noktalarda erişimi sağlayacak biçimde artırma teklifi götürüldü. Ericsson`un bu teklif üzerine maliyet hesabı yaptığı belirtiliyor. Teklifin geri çevrilmesi durumunda Aycell`in, olası teknik sorunların önüne geçmek için söz konusu 7 ildeki Ericsson`un kurduğu baz istasyonlarını, bir ilde ya da aynı bölgede toplayacağı kaydedildi. Bu durumda 7 ildeki baz istasyonlarını da ikinci ihaleyi kazanan firma yeniden kuracak.
 

Hisse Başarıyla eklendi