Avrupali Tarim.

28.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :


Tarim reformu icin ilk adimlaratiliyor. Tarimin AB standartlarina uydurulmasi ve verimli olmasi icin destek sistemi sekil degistiriyor. Uzun suredir uzerinde tartisilan Tarim Reformu`nun ilk adimlari atiliyor. Konu ile ilgili basin toplantisi duzenleyen Tarim ve Koyisleri Bakani Husnu Yusuf Gokalp, Turkiye`de tarimsal reformun hemen hayata gecirilmesi gerektigini bildirdi.
TARIM KURULU
Basin toplantisinda, tarimin icinde bulundugu sorunlari ozetleyen Gokalp, tarim reformu kapsaminda bazi kanun tasarilarinin Bakanlar Kurulu`ndan gecerek, en kisa zamanda TBMM`ye sunulmasi gerektigini bildirdi. Gokalp, kanunlasmasi gereken konulara iliskin bilgi verirken, sunlari soyledi: `Bu konularin basinda, uzun sureli tarim politikalari olusturabilmek amaciyla Tarimsal Destekleme ve Yonlendirme Kurulu`nun kurulusu olmalidir. Bu, ilk defa gundeme getirdigimiz bir kurumdur. Bu kurum, tarim sektorunde surdurulebilirlik ilkeleri cercevesinde uretimi artirmak, tarim- sanayi entegrasyonunu gerceklestirmek, tarimsal ihracati artirmak, kurumsal duzenlemeleri organize etmek icin onemli.`
IMF ILE TERS DUSTU
IMF`nin hububat alim fiyatlari konusunda, `alim fiyatinin, ithal hububatin Turkiye`ye maliyetinin, CIF degerinin yuzde 35`inden fazla, 150 dolardan da az olmamasi`` yonunde oneride bulundugunu, bunun niyet mektubunda da yer aldigini hatirlatan Bakan Gokalp, `IMF, destekleme fiyatlari konusunda da bazi oneriler getirdi. Biz de onerilerimizi olusturduk. Bizim teklifimiz, alim fiyatlarinin, urunun CIF degerinin yuzde 40 fazlasi olmasi yonunde.
DOGRUDAN GELIR DESTEGI
Dunya Bankasi ve IMF`nin, tarimsal desteklemede `dogrudan gelir destegine` gecilmesiyle ilgili olarak ise Bakan Gokalp, ciftci kayit sistemi olusturulmadan bu sisteme gecmenin mumkun olmadigini, kayit sistemin olusturulmasi icin de, bakanlik olarak Dunya Bankasi`na bir proje teklif ettiklerini soyledi.
CIFTCI KAYIT SISTEMI
Kurul`un yapacagi ilk ve en onemli gorevin ise sektorun butunu yapisal sorunlarinin cozumune katki saglayacak ``Ciftci Kayit Sistemi``ni olusturmak oldugunu bildiren Gokalp, `Hedefimiz, tarim sektorundeki sorunlari ortadan kaldirarak, ulke tarimini gelismis ulkelerin tarimi duzeyine cikarmak olacaktir` dedi. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi