Avrupa`yı mesken tuttu

15.05.2002 - 09:09 | Son Güncelleme :


Yurtdışında iki ayda iki şirket alan Arçelik yıllık toplam ciroları 200 milyon Euro`yu bulan fabrikalara yaklaşık 15 milyon Euro ödedi.

Dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Brandt`ın Fransa`daki şirketlerini almak için yaklaşık 5 ay uğraştıktan sonra bunları İsrailli Elco`ya kaptıran Arçelik, dünya şirketi olma yolunda hızla ilerliyor. Avrupa`dan iki ayda iki şirket alan Arçelik, bu operasyonlar için toplam 15 milyon Euro ödedi.

Almanya`daki Blomberg ve Avusturya`daki Elektra Bregenz`in toplam cirolarının 200 milyon Euro olduğunu belirten Arçelik Genel Müdürü Nedim Esgin, her iki şirketin Arçelik`e getirisinin, 15 milyon Euro`luk yatırımın yüzde 17`nin üzerinde olmasının hedeflendiğini ifade etti. Esgin, sadece bu tesis yatırımlarının sıfırdan yapılması halinde en az 4 katı ödenmesi gerektiğini vurguladı.

Brant`ın Polonya`daki bir şirketiyle de ilgilendiklerini anlatan Esgin, şirketin genel müdürünün `Lütfen bizi siz alın` teklifine karşın, düşük üretim kapasitesi ve çalışan sayısının fazlalığı nedeniyle teklif vermediklerini anlattı. Esgin, Brandt`la görüşmelerinin de sona erdiğini kaydetti.

Vergi kolaylığı

İki şirket için yapılacak ödemelerin Hollanda`da kurulan ve yüzde 100`e Arçelik`in sahip olduğu Ardutch B.V. tarafından yapılacağını da hatırlatan Esgin, bu şirketin kendilerine yurtdışı operasyonlarında bir dizi vergi avantajı sağladığını, uygun bir planlama ile nisanda şirketin sermayesinin 8 milyon Euro`dan 33 milyon Euro`ya çıkarıldığını dile getirdi. Avrupa`daki pazarın yüzde 5`ini hedeflediklerini söyleyen Arçelik Dayanıklı Tüketim Grubu Satış ve Pazarlama Başkan Yardımcısı Aka Gündüz Özdemir de, kısa vadede cirolarının 2 milyar Euro`ya ulaştığını, Türkiye satışlarının da bu miktar içinde yer aldığını söyledi.

 

Hisse Başarıyla eklendi