Avrupa, Türkiye İle Güçlenecek

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Avrupa Konferansı toplantısına katılan Ecevit burada yaptığı konuşmada Türkiye`nin her zaman Avrupalı değerlere saygı duyduğunu söyledi. Ecevit Türkiye`nin başlattığı reform sürecini devam ettirmekte kararlı olduğunu belirtti.
NICE (Cumhuriyet) - AB doruğu kapsamında yapılan Avrupa Konferansı`na katılan Başbakan Bülent Ecevit , AB`nin Türkiye ile daha da güçleneceğini söyledi. Ecevit, Türkiye`nin üyeliğiyle AB`nin Orta Asya ve Ortadoğu`ya açılımının kolaylaşacağını anlatırken Türkiye`nin başlattığı reform sürecini devam ettirmekte kararlı olduğunu
söyledi. Başbakan Ecevit, Helsinki Doruğu`nun ardından ikinci kez AB aile fotoğrafına girdi.


Türkiye`nin geçen sene adaylık statüsünü kazanmasının ardından ilk kez bir AB doruğuna gelen Başbakan Ecevit, sabah yapılan Avrupa Konferansı toplantısına katıldı. Açık tartışma şeklinde yapılan konferans toplantısında kısa bir konuşma yapan Ecevit, Türkiye`nin tarihi ve coğrafik olarak zaten Avrupalı olduğuna, Avrupalı değerlere her zaman saygı duyduğuna dikkat çekti. Ecevit, Türkiye`nin jeopolitik konumu nedeniyle AB açısından çok önemli olduğunu belirtirken
``Türkiye`nin üyeliği yoluyla AB`nin Orta Asya ve Ortadoğu`ya açılımı kolaylaşacaktır. Türkiye bir istikrar sembolüdür`` mesajını verdi. Türkiye`nin başlattığı reform sürecini devam ettirmekte kararlı olduğunu belirten Ecevit, Türkiye`nin ulusal programını hazırladığını bildirdi.


Avrupa Konferansı`nın ardından 15 üye ile 13 aday ülkelerin liderleri topluca aile fotoğrafı çektirdiler. Dışişleri Bakanı İsmail Cem `in de girdiği aile fotoğrafı Ecevit`in çektirdiği ikinci Avrupa fotoğrafı oldu. Cem ve Ecevit`in, konferans sırasında bazı AB`li ve aday ülke liderleriyle kısa süren ikili görüşmeler gerçekleştirdiği öğrenildi. Konferansın ardından AB üyeleri ile aday ülkeler öğle yemeğinde bir araya geldiler. Yemeğin ardından Avrupa Konferansı sona erdi. Edinilen bilgilere göre Avrupa Konferansı sırasında aday ülkeler AB`den genişleme takviminin bir an önce açıklanmasını istediler. Aday ülkeler AB mevzuatına uyum konusunda ülke halklarının yoğun bir çalışma içinde olduklarını, ancak hedefin açıklanmamasının motivasyonu olumsuz etkilediğini bildirdiler. AB ise takvimin açıklanmasından önce birliğin kurumsal düzenlemelerine ilişkin çalışmaların tamamlanması gerektiğini kaydetti. Konferansın ardından Türk gazetecilere kısa bir açıklama yapan Ecevit ve Türk heyeti, Ata uçağıyla Nice`ten ayrıldılar. (CUMHURİYET)
 

Hisse Başarıyla eklendi