Avrupa`da 3G Paniği

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



3.Nesil cep telefonlarını önümüzdeki yıl ilk kez piyasaya sürecek olan Japonların ``3G`ler umulduğu kadar bir pazar yaratmayacak`` açıklaması, bu teknolojiye milyarlarca dolarlık yatırım yapan Avrupalı telekom devlerini şoke etti.

3G teknolojisini gelecek yıl dünyada ilk kez piyasaya sürecek olan Japon telekom devi NTT DoCoMo`nun, Avrupalı telekom şirketlerinin 3. nesil cep telefonlarından bekledikleri kazancı sağlayamayacakları ve umdukları pazarın oluşmayacağını açıklaması, sırf ihalesi için 30-40 milyar dolar ödeyen telekom devlerinde paniğe neden oldu.

DoCoMo`nun internet servisi sorumlusu Keliichi Enoki`ye göre Avrupalı telekom operatörleri 3G lisansları için harcadıkları 85 milyar dolardan fazla paranın karşılığını alabilmek çok çaba harcayacak. Enoki`ye göre mevcut telekomdaki iş modelinin de 2. nesilden 3. nesile tam randımanlı bir geçiş sağlayamayacak olması da büyük bir handikap.

3G teknolojisini piyasaya sürmeden önce test eden DoCoMo, geniş yer kaplayan video ya da ses dosyalarının cepte taşımanın kullanışsız olduğunu tespit etti. DoCoMo`ya göre, yeni teknoloji daha hızlı veri iletişimi sağlıyor, renkli görüntü ve yüksek kaliteli seslerin mobil ağda dolaşmasına imkan veriyor ancak bu tür geniş yer kaplayan dosyaların cep telefonlarından yüklenmesi pahalıya mal oluyor. Japonya önümüzdeki yıl 3. nesil cep telefonlarını piyasaya sunan ilk ülke olacak. Japonya`nın yaşayacağı tecrübeler Avrupa`daki pek çok 3G yatırımcısına da yol gösterecek. DoCoMo`nun 3G teknolojiler konusundaki bu çarpıcı açıklamalarının Avrupa`da bu alanada yapılan hazırlıkları ciddi biçimde etkileyeceği kaydediliyor.

Avrupa`da 99`un ortalarından itibaren frenkans ihaleleri yapılan 3G`ler için bugüne kadar 90 milyar dolar (yaklaşık 6,3 katrilyon) harcandı. İngiltere 3 nesil cep telefonu lisanslarından 35 milyar, Almanya`da 46,1 milyar dolar gelir sağladı. Ancak ihaleler Avrupa ülkelerinin hepsinde aynı sonucu vermedi. İtalya, 3G ihalesinden beklediği paranın ancak yarısını elde ederken, İsviçre henüz ihale açmadı. (ZAMAN)
 

Hisse Başarıyla eklendi