ATV ile satın alınan ve başka amaçla kullanan petrol ürünlerinde KDV cezası

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-ELEKTRİK ÜRETİCİSİ ŞİRKETLER, SIFIR ATV İLE SATIN ALDIKLARI AKARYAKITI BAŞKA AMAÇLA KULLANIRSA CEZALI ATV VE KDV TAHSİLATI YAPILACAK

ANKARA (A.A) - 23.12.2000 - Maliye Bakanlığı, elektrik üreticilerinin sıfır akaryakıt tüketim vergisi (ATV) ile satın aldıkları petrol ürünlerini başka bir amaçla kullanmaları halinde cezalı cezalı ATV ve katma değer vergisi (KDV) tahsilatı yapılacağını bildirdi. Elektrik üretiminde kısıntıya gidilmemesi için birincil yakıtı doğalgaz, ikincil yakıtı akaryakıt olan santrallerin üretimde kullandıkları yakıtlardan alınan ATV`nin 31 Aralık 2000 tarihine kadar sıfırlanmasına ilişkin esaslar. Resmi Gazete`de yayımlanan Akaryakıt Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile düzenlendi. Tebliğe göre, birincil yakıtı doğalgaz, ikincil yakıtı akaryakıt olan elektrik santrallerini işleten şirketler, takip eden haftanın ilk 3 günü içinde, bağlı oldukları vergi dairesinin adı, vergi kimlik numarası ve geçmiş bir hafta içinde fiilen ürettikleri elektrik miktarı ile kullandıkları akaryakıtın miktarı ve türüne ilişkin bilgilerin yeraldığı bir yazı ile Enerji İşleri Genel Müdürlüğü`ne başvuracak. Genel Müdürlük, BOTAŞ tarafından bildirilecek olan geçmiş hafta içinde fiilen gerçekleşen doğalgaz kesintisi, santralin kapasite raporuna göre bir kilovatsaat (kwh) elektrik üretmek için gerekli yakıt miktarı ve diğer hususları dikkate alarak şirketlerin yapacağı talepleri değerlendirecek ve durumu bir yazı ile Petrol İşleri Genel Müdürlüğü`ne iletecek.


Petrol İşleri Genel Müdürlüğü de, gelen yazı üzerine talep sahibi üretici şirket ile rafineri veya dağıtım şirketine geçmiş 1 hafta içinde enerji üretici firmanın üretimde kullandığı akaryakıt nedeni ile uygulanacak sıfır ATV tutarını bildirecek. Bu yazıda, kullanılan fiili akaryakıtın cinsi, miktarı ve buna isabet eden ATV ile kapsadığı dönem belirtilecek. Sözkonusu bilgiler, 4 haftalık dönemler halinde bir sonraki ayın ilk 10 günü içinde Gelirler Genel Müdürlüğü`ne gönderilecek. Elektrik üreticilerinin bu kapsamda satın aldıkları petrol ürünlerini ilgili dönemde kullanmadıkları veya elektrik üretimi dışında başka amaçla kullandıklarının belirlenmesi halinde, ATV ve KDV için cezalı tarhiyat yapılacak.
 

Hisse Başarıyla eklendi