Atina Baskı Yapıyor

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


AB Komisyonu`nun bugün açıklayacağı ve Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlaması için yol haritası özelliğini taşıyan tarihi Katılım Ortaklığı Belgesinde son dakika pazarlıkları dün gün boyu devam etti.


Son dakika pazarlığı daha çok iki nokta üzerinde düğümlendi. Bunlardan ilkini Yunanistan`ın Kıbrıs ve Ege konusundaki baskıları oluştururken, Atina yönetiminin tek olmadığı İsveç`in de Kürtçe yayın konusunda bastırdığı öğrenildi. İsveç`in bayan Dışişleri Bakanı Anna Lindh`in belgede Kürt ve Kürtçe kelimelerinin telaffuz edilmesini istediği bildirildi.Yoğun pazarlıkların yaşandığı diğer bir konu ise Kıbrıs ve Yunanistan ın belgede nerede yer alacağı. Atina bu iki konunun Kısa ve Orta vadede beklentiler bölümünde yer almasını isterken, Komisyon`daki eğilim önsöz kısmında yer alması ve Helsinki Zirvesi`nde yayınlanan belgenin ötesine geçmeyeceği yönünde. Ankara Komisyonun bu önerisine karşı çıkmıyor ancak eğer Kıbrıs ve Yunanistan ile ilişkiler kısa ve orta vadeli beklentiler bölümünde yer alırsa Ankara bunu önşart olarak gördüğü için kabul edilemez buluyor. Türkiye`nin bu konudaki kaygılarını dün Dışişleri Bakanı Cem tarafından yazılan bir mektup ile Brüksel ve AB üyeleri nezdinde bir kez daha gündeme getirdiği öğrenildi. İngiltere`nin de garantör ülke olarak bu konuda devreye girdiği belirtildi.


Dışişleri kaynakları, Türkiye-AB ilişkilerinde bir yeni bir safha oluşturması açısından belgenin getirilerinin oldukça önemli olduğunu belirttiler. Kaynaklar sözkonusu belgede yer alan her konunun Türkiye tarafından harfiyen yerine getirmesinin sözkonusu olmadığını belirtirken, Nihayetinde biz de kendi ulusal programımızı hazırlayacağız. Cevapları orada vereceğiz diye konuştular. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi