Ataşehir diye bir semt var, niye olmasın?

01.02.2008 - 09:56 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümetle gerginlik konusu olan bankanın İstanbul`a taşınması konusunda temkinli konuştu. Yılmaz, Para politikasının güvenilirliğini zayıflatan her türlü çabadan uzak durmalıyız. Söyleyeceğim bu dedi.
Yılın ilk Enflasyon Raporu`nu dün açıklayan Yılmaz, gazetecilerin, Merkez Bankası`nın taşımasına ilişkin yaklaşık 20 sorusunu toplu aldıktan sonra şu cevabı verdi:
Bu, `Başkan`ın tarzı değil, açıkça yanıt verirdi` diyeceksiniz. Tarzım değişmedi. Para politikasında paranın rolünü beklentiler aldı. Beklenti yönetimi en önemli konu. Bu da Merkez Bankası`nın kredibilitesi ve güvenilirliği ile yakından ilgili. Başta banka yönetimi olmak üzere, Merkez Bankası`nın para politikasının saygınlığı ile ilgili olarak yavaşlatmaya, tereddüde, geriletmeye, endişeye yer vermemelidir.
Merkez Bankası`nın taşınmayla ilgili olarak ön planda tutması gereken husus, para politikasının sağlamlığıdır. Söyleyeceğim bu. Başta bizim, sizin ve toplumunun tüm kesimlerinin yapacağı katkı bu.
Toplantının ardından gazetecilerle sohbet eden Yılmaz, bankanın taşınması konusunda `Ataşehir var mı?` diye sorulması üzerine Yılmaz, Ataşehir niye olmasın? Öyle bir semt var İstanbul`da diye espri yaptı.
Merkez Bankası`nın açık enflasyon hedeflemesine geçtiği dönemden beri enflasyon hedefinin hiç tutmadığının anımsatılması üzerine Yılmaz, Merkez Bankası açık enflasyon hedeflemesine geçmeden önce üst üste başarı grafiği vardı.
Enflasyon hedefleri tutuyordu. Ancak arz yönlü şoklar söz konusu ve bunlar para politikasının etki alanında değil. Enflasyon hedefini tutturmamak Merkez Bankası`nın kredibilitesinde sorun yaratıyor elbette. Hangi Merkez Bankası için yaratmaz ki. Ama bunun açıklaması var dedi.


2008`de de hedefin üstünde

Enflasyon raporunda, 2008 sonunda enflasyonun büyük bir olasılıkla yüzde 4 olan hedefin üzerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu çerçeve doğrultusunda enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2008 sonunda yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 arasında gerçekleşecek.

Hükümete, `hedef niye tutmadı` mektubu

Merkez Bankası yasa gereği enflasyon hedefindeki sapma durumunda hükümete yazması gereken mektubu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek`e gönderdi. Mektup IMF`ye de iletilecek. Mektupta, 2007`de yüzde 4 olması gereken enflasyonun 2 puanlık belirsizlik aralığını da aşarak yüzde 8.39 olarak gerçekleşmesinin nedenleri anlatıldı.
Mektupta, petrol, gıda ve yönetilen yönlendirilen mal fiyatlarındaki gelişmeler gibi para politikasının etki alanı dışında kalan unsurların enflasyondaki düşüşü sınırladığı, 2007`de tarımda yaşanan kuraklığın arz yönlü şok yarattığı anlatıldı.

`Türban konusu risk ise kararlarımızın içindedir`

Yılmaz, türban konusunun enflasyon hedefi için bir risk olup olmadığının sorulması üzerine, Bunu siyasi risk olarak alıyorsanız, bu da Irak, seçimler gibi o çerçevede bir gelişme. Bu tür gelişme ekonomik değişkenler üzerinde etkisi olursa, yapılacakları kararlarımızın içine yerleştiririz. Bu riskse, her türlü risk kararlarımızın içindedir. Siyasiler kendi aralarında tartışır. Risk olursa bizim ne yapacağımız önemli diye konuştu.

`Her an sürpriz olabilir, ihtiyatlı olalım`

Türkiye ekonomisinin küresel finans piyasalarındaki dalgalanmalardan önemli ölçüde etkilenmediğini dile getiren Yılmaz, belirsizlik-lerin ortadan kalkmadığını ve ekonominin direncini koruması için mali disiplin ve yapısal reformların kritik önem taşıdığını vurguladı. Yılmaz, küresel dalgalanmaya yönelik uyarıda bulunarak, Dalganın tam ortasındayız. Her an bir sürprizle karşılaşabiliriz. Başta kendime söylediğim ve diğer ekonomik birimlere de söylediğim şu, herkes ihtiyatlı olmalı, hesabını kitabını ihtiyatlı yapmalı dedi.


 

Hisse Başarıyla eklendi