Aslıtürk’ün Kredisine Fethullah Hoca Kefil

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Toplam 1.7 milyar dolarlık hayali ihracat yapan Orhan Aslıtürk`ün, Eximbank`tan aldığı 3.9 mlyon dolarlık krediye Fethullah Hoca cemaatine ait Asya Finans kefil oldu.


Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu tarafından 1994 - 1998 yılları arasında 1.7 milyar dolarlık hayali ihracat gerçekleştirdiği belirlenen Orhan Aslıtürk ve Muhammet Ciğer`in, naylon şirketlerine yalnızca özel bankalardan değil, devlet bankalarında da kredi aldığı ortaya çıktı. Baş Hesap Uzmanı Celalettin Şahin başkanlığında dört kişilik ekip, Aslıtürk`ün bankalardan kullandığı kredi listelerine ulaşılırken, Fethullah Hoca cemaatine bağlı Asya Finans`ın da kendisine kefil olduğunu belirledi. Aslıtürk, paravan şirketlerine Eximbank`tan çok düşük faizle 4 milyon dolar döviz ve 240 milyar TL ihracat kredisi kullandı. Uzmanlar, Aslıtürk`ün Eximbank`tan kullandığı 3 milyon 960 bin dolarlık krediye ise Asya Finans AŞ`nin garanti verdiğini, yani kefil olduğunu belirledi.


HEM DE ORTAK OLMUŞ;

Yapılan araştırmada Asya Finans`ın, Orhan Aslıtürk`ün sahibi olduğu ve Eximbank`tan kredi kullanan Türe İnşaat ile Meltem Turizm`e de binde 6 oranında ortak olduğunu ortaya çıktı. Paravan şirketlerine yanında çalıştırdığı işçi, hamal ve kuryeleri ortak eden Orhan Aslıtürk, hayali ihracat işlemleriyle kazandığı paraların yurtdışına kaçırmadığı bölümü ile Türkiye`de yatırım yaptı. Bu yatırımlardan birisi olan Meltem Turizm`in ortakları arasında da Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı`nın adamlarından ve yurtdışında bulunduğu sırada Alaattin Çakıcı`nın Türkiye`deki işlerini takip eden Fethi Namlıoğlu da bulunuyor. Namlıoğlu, Asıltürk ve Ciğer`in ortak olduğu Form Havacılık ve Meltem Turizm adlı şirketlerde hisse sahibi görünüyor. Aslıtürk`ün şirketlerinde ortaklığı bulunan ve Çakıcı`nın adamı olarak bilinen isimlerden bir diğeri de Faik Hakan Aydal. Ticaret Sicili dosyalarına göre, Aydal Target adlı şirkettte yüzde 15 oranında hisseye sahip. (MİLLİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi