Artık Herkes Özgür

14.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Faturasız Cep Telefonu Hatları Sektörü Fethetti


Daha piyasaya çıkalı 2 yıl bile olmadan ön ödeme sistemine dayalı cep telefonu abonelerinin sayısı şimdiden 5.1 milyona ulaştı. Cep telefonu sahiplerinin %37si artık hazır kart kullanırken bu geçişin en büyük nedenleri, müşterinin sürekli ödenen sabit ücret ve fazla gelen cep telefonu faturalarından bıkmış olması ... Özellikle gençler tarafından tercih edilen hazır kartlar 1998 Şubat ayında çıkmasına rağmen gelecekte faturalı cep telefonu hatlarının yerini alacak gibi görünüyor.

Şu anda piyasada 3 çeşit ön ödemeli cep telefonu hattı bulunuyor. Bunlardan ikisi Turkcell tarafından desteklenmekte.

A-Tel’in sunmuş olduğu Muhabbet kart, %50 Medya Holding ve %50K.V.K Mobil Telefon Sistemleri ile ortaklığı bulunan bir ön ödemeli Turkcell destekli cep telefonu hattı. 1999 Ağustos ayında başlayan Muhabbet Kart’ın abone sayısı 500 bine ulaştı ve bu yıl sonunda 750 bin aboneyi hedefliyorlar. Bu hedeflerine ulaşmalarının zor olmadığını belirten yetkililer 1999 yılı sonunda % 23 olan hazır kart kullanıcılarının 2003’e kadar pazarın % 60’ına sahip olması beklentisinin bunun en önemli kanıtı olduğunu söylediler.

Turkcell’in kendi bünyesinden çıkardığı faturasız cep telefonu hattı ise son günlerde reklam kampanyasıyla bir hayli ilgi gören Hazır Kart. Turkcell genel olarak liderliği elinde bulundurduğu GSM sektöründe Hazır Kartla da bu liderliğini sürdürmeyi düşünüyor. Hazır Kart’ın tercih edilme nedeni için fatura adresine gerek olmadığını vurgulamak isteyen Turkcell’in şu anda 8.7 milyon olan abone sayısının %31’i yani 2.7 milyonu Hazır Kart kullanıyor.

Telsim ise faturasız cep telefonu hattı sektöründe Fix-kart isimli ürünüyle yeralıyor. Telsim’in de 5 milyon 100 bine ulaşan ve şimdiden 200 yılı hedefini aşan abone sayısının bir çoğu Fix-Kart’ı tercih ediyor. Ancak Telsim’de Fix-Kart kullanma oranı Turkcell abonelerine göre daha az. Bunun nedeni ise Telsim 2000 yılında logosundan başlayarak hızlı bir imaj değişikliğine girdi. Yaptığı yeniliklerle abone sayısını arttıran Telsim’de bu nedenle normal GSM hattına rağbet Fix-Kart’a olandan daha çok.

Şu anda Turkcell’in Hazır Kart’ının lider gözüktüğü faturasız cep telefonu hattı sektörüne rağbet devam ediyor. Yurt dışında faturalı cep telefon hattından daha fazla aboneye sahip olan faturasız hatlar Türkiye’de bu duruma yakın zamanda sahip olacak gibi görünüyor. (Tradecnet)
 

Hisse Başarıyla eklendi