Artık ABD için İngiltere gibisiniz

19.04.2002 - 09:52 | Son Güncelleme :


ABD Ticaret Odası Başkanı Thomas Donohue, Türkiye`nin ABD için bir numaralı müttefiki İngiltere kadar önemli bir ülke durumuna geldiğini söyledi.


Dünyanın en büyük ticaret odası konumundaki ABD Ticaret Odası`nın Başkanı Thomas Donohue, İstanbul`daki temaslarını tamamladı. Dün Conrad Otel`de Türk özel sektörünün temsilcileri ile bir yemek yiyen ve sonra da basın toplantısı düzenleyen Donohue, ‘‘Temaslarımızda birkaç ayda alınabilecek kadar mesafe aldık. Ülkelerimizi yaklaştırma misyonumuz hızla gelişecek’’ dedi. Türk iş dünyasına ‘‘Türkiye, ABD için ABD`nin bir numaralı müttefiki ve ekonomik ortağı İngiltere kadar önemli’’ mesajını veren Donohue, bir soru üzerine de, ‘‘Dünyanın geleceğinde karanlık noktalar var. Örneğin Ortadoğu`da çok ciddi çatışmalar yaşanıyor. Biz ABD`nin bu sorunları ancak Türkiye ile birlikte aşabileceğine inanıyoruz. Bu yüzden de Türkiye ekonomisinin güçlendirilmesi gerekiyor’’ diye konuştu. Türkiye`nin 50 yıldır AD için önemli olduğunu ve her zaman ABD`nin yardımına koştuğunu söyleyen Donohue şöyle konuştu:

‘‘Artık ilişkilerimizi ekonomik platforma ciddi şekilde taşımak zorundayız. Elbette Türkiye`nin ne kadar önemli olduğunu yıllardır biliyoruz. Hatta Türkiye ABD için o kadar önemlidir ki, en güvenilir en temel müttefiktir. O kadar temeldir ki bir insanın yakınlarına teşekkürü unutması gibi bazen Türkiye`ye teşekkürü de unutuyoruz. Eonomik ilişkileri bu yüzden hızla geliştirmeliyiz.’’

1 AYDA İYİLEŞTİRELİM

Donohue ortak çalışmalarla iki önemli insan gurubunu hızla harekete geçirmek zorunda olduklarını belirterek, ‘‘Bunlar iki tarafın hükümetleri ve yine iki tarafın işadamlarıdır. Evet bazı işler yapılıyor ama bence yetersiz. 1 ay içinde herşeyi daha iyi noktaya getirecek hareketliliği sağlamalıyız’’ dedi. ABD`ye döndüğünde ABD yönetimine bu konuda yapılması gerekenleri bir bir anlatacağını belirten Donohue, ‘‘Siz de bürokratik engelleri kaldırıp, hukuki düzenlemeliri hızlandırın. O zaman yol alırız. Sermaye güvenli korumalı olmadığı, kárlı olmadığı yere gelmez. Gelmişse bile hemen gider’’ diye konuştu. Donohue, bugün Ankara`da başlayacağı temaslarda Türk hükümetinin yetkililerine de özel sektörün görüşlerini aktaracağını belirterek şöyle devam etti:

ANKARA`YA LİSTE

‘‘Ankara`da da kararlılığımızı ifade edeceğim. Yatırımların önünü açmak ve ticareti geliştirmek için çok detaylı bir iş listemiz var. Bunu hükümete vereceğiz ve neler düzeltilebiliyor göreceğiz. Hepsi değil bazıları bile düzeltilse çok önemli. Türk hükümeti çok başarılı bir resesyondan çıkış programı uyguluyor ve reformlar yapıyor. Bu başarıyı yatırmların önünü açmada da göstereceğine yürekten inanıyorum.’’

Donohue, ‘‘ayrıntılı liste’’de neler olduğunun sorulması üzerine de ‘‘Vergi politikalarındaki adaletsizlikleri, tarımda (şeker-glikoz) üretiminde kotalı uygulama, yabancı firmaların diledikleri kadar ithalat yapamamaları gibi konular var’’ dedi. DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da Türkiye`nin ABD`nin müttefiki olarak çok kritik bir coğrafyada bulunduğunu ve bunun bedelini de ödediğini vurguladı.
 

Hisse Başarıyla eklendi