Arjantin’in dolar çıpasını bırakması tedirginlik yarattı

18.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Güney Amerika`dan gelen bu karar, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin tahvillerini olumsuz etkiledi.


Ekonomik krizle boğuşan ülkenin 10 yıldır uyguladığı dolar çıpasından vazgeçeceğini açıklaması, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin tahvillerini olumsuz etkiledi.

Arjantin`in dış ticaret işlemlerinde 10 yıldan bu yana uyguladığı dolar çıpasından vazgeçeceğini açıklaması, borçlanma piyasalarını tedirgin etti. Arjantin`de piyasalar bugün bayrak günü nedeniyle kapalı, ancak uluslararası tahvil piyasalarında başta Arjantin tahvilleri olmak üzere, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin kağıtlarının değer yitirdiği bildirildi.

Cuma günü yapılan açıklamada dış ticaret işlemlerinde 1 Peso=1 Dolar yerine Peso’nun, Euro ve Dolar farkının yarısının eklenmesiyle oluşan kurun kullanılacağı belirtilmişti.

Euro bölgesinde enflasyon değerleri
Euro bölgesinde tüketici fiyatları endeksi geçen ay yüzde 0.6 artarken, yıllık bazda bu oran yüzde 3.44’lük bir artış olarak hesaplandı. Çekirdek enflasyon ise, Mayıs ayında yüzde 1.9, yıllık bazda ise yüzde 2.1’lik bir artış gösterdi.
(tradecnet.com)

ABD’de Oracle bekleniyor
Geçtiğimiz haftayı düşüşle kapatan ABD hisse senedi piyasaları bugün software üreticisi Oracle`ın yılın ilk çeyreği bazında gelir rakamlarını bekliyor. Wall Street`in teknolojı sektörünün geleceğine ilişkin bir sinyal vermesi beklenen bu sonuçlara göre yön belirlenmesi beklenirken, ilk göstergeler açılışın satıcılı olacağını işaret ediyor.
 

Hisse Başarıyla eklendi