Arjantin`e, 30 Milyar Dolarlık Kurtarma Paketi Geliyor

29.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ekonomisinde büyük bir kriz yaşayan, dış borç anapara ve faiz ödemelerini karşılayamama tehlikesiyle karşı karşıya kalan Arjantin, dışardan 30 milyar dolarlık kurtarma paketi almak için müzakereleri başlattı.


Mali sıkıntı içindeki ve sosyal patlamanın eşiğindeki Arjantin`de hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası ile kreditör ülkelerle, acil kurtarma yardımı almak üzere görüşmeleri başlattı.IMF, Dünya Bankası, Inter-Amerikan Kalkınma Bankası (IADB) ile ABD, İspanya, İtalya, Fransa ve muhtemelen Almanya ile 12 büyük ticari bankadan toplam 30 milyar dolar acil kredi alınacak. Bu miktarın 15 milyar doları nakit, 15 milyar doları da rezerv olarak verilecek.
Yeni kurtarma paketi, Arjantin hükümeti, faiz oranlarının yüzde 5 ila yüzde 9 artmasından kaynaklanan sorunları çözmesine katkıda bulunacak. Ancak, Arjantin ekonomisinin bu yılki büyüme hızının en iyi ihtimalle binde 7`nin üzerine çıkamayacağı hesaplanıyor.Arjantin hükümeti, 30 milyar dolarlık yardım paketi saysinde, dış borç ödemelerinde dondurma (moratoryum) ilan etmekten kurtuldu. Bu arada Arjantin, dış yardımsız haliyle borç ödemeye devam etseydi, krizden daha çok zarar görecekti. Ülkenin 2000 mali yılı bütçesinde açıkların 5,3 ile 7 milyar dolara (gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 2,4`ü) ulaşması, belirsizlik yaratıyor. Kamu harcamalarındaki en zayıf nokta, sosyal sübvansiyonların 600 milyon dolar artırılmasından kaynaklanıyor. Uzmanlara göre, hükümetin, bundan sonra kamu harcamalarını artırmak yerine, vergi oranlarını düşürmesi gerekiyor. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi