Aralık ayında faiz artışı ihtimali...

07.11.2016 - 11:44 | Son Güncelleme :

ABD'de güçlü istihdam artışı ve yükselen maaşlar Aralık'ta faiz artışı ihtimalini güçlendiriyor.

https://i.bigpara.com/i/55big/fed_650.jpg

ABD'de işverenler Ekim ayında güçlü istihdam artışına neden olarak maaşların da yükselmesini sağlarken, bu durum Aralık ayında potansiyel bir faiz artışı ihtimalini güçlendirebilir.

Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan tarımdışı istihdam verileri inşaat, sağlık sektörü, profesyonel ve iş hizmetleri sektörlerinde Ekim ayında 161,000 kişilik bir istihdam artışı gerçekleştiğini gösterdi.

Ayrıca açıklanan verilerde Ağustos ve Eylül ayı tarımdışı istihdam verilerine 44,000 kişilik yukarı yönlü revizyon yapıldı. Saatlik ortalama maaş artışı da 10 sent yükselerek Ekim ayında yüzde 0.4'lük artış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Naroff Economic Advisors baş ekonomisti Joel Naroff, "Bu çok iyi bir rapordu. Saatlik maaş artışlarının hızlanmasıyla beraber Fed Aralık ayında faizleri artırması için gerekli tüm imkanlara sahip olacak" yorumunu yaptı.

Reuters'in haberine göre; geçtiğimiz hafta açıklanan verilerde ekonomik büyümede de yılın üçüncü çeyreğinde bir hızlanma yaşandığı görülürken, firmalar 2010 yılından bu yana 15.5 milyon kişiye iş imkanı yarattı. Bu iş imkanlarının neredeyse yarısı yüksek maaşlı işlerdi.

Ekonomistler bu iyi verilerin Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton'ın Salı günü gerçekleşecek seçimleri kazanma şansını Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump karşısında artırabileceğini düşünüyor.

Haberin Devamı

Fed'in 13-14 Aralık'ta gerçekleştireceği toplantısında faizleri artırması beklenirken, bu durum yine de kısmen Salı günü gerçekleşecek başkanlık seçimlerinin sonucuna bağlı olacak.

Piyasalar Clinton'ın seçilmesini statükonun devamı olarak görürken, birçok yatırımcı Trump'ın başkanlığının küresel ticaret ve büyümeye yönelik risk taşıyabileceğini düşünüyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi