Ar-Ge`ye büyük destek

29.02.2008 - 09:36 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Araştırma ve Geliştirme (Ar - Ge) faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 2023 yılı sonuna kadar bu alanda çalışanlara kurumlar ve gelir vergisi indirimi, prim desteği sağlanmasının yanı sıra 100 bin YTL`ye kadar tekno girişim sermaye desteği verilmesini düzenleyen yasa TBMM`de kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu`nda dün yapılan görüşmelerde Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye`nin Ar-Ge konusunda diğer ülkelere yetişme çabasında olduğunu belirtirken, Ar-Ge için ilaç şirketlerinin her yıl 70 milyar dolar harcadığına işaret etti.


`Tesiri büyük`

Unakıtan, Gelsinler ülkemizde yapsınlar. Bizim doktorlarımız, laboratuvarlarımız yapsın. Bu kanunla o imkânı sağlayacağız dedi. Unakıtan, Şimdi Türkiye, ikinci dönemi yaşıyor. İkinci dönemde Türkiye, rekabet gücünü artırıcı mikro ekonomik tedbirler alıyor. Onlardan bir tanesi Ar-Ge... Bu, fevkalade önemli. Küçük bir kanun ama tesiri çok büyük olacak diye konuştu.


Yasa ne getiriyor?

Yasanın getirdiği düzenlemeler şöyle:

Ar-Ge faaliyetlerinin teşvikinde, en az 50 kişilik Ar-Ge personeli çalıştırma şartı aranacak.
Ar-Ge`yi teşvik etmek amacıyla Kurumlar ve Gelir Vergisi yasaları uyarınca daha önce mükelleflere tanınan Ar-Ge harcamalarındaki yüzde 40`lık matrah indirimi yüzde 100`e çıkarılacak.
Ar-Ge ve yenilik projeleri ile rekabet öncesi işbirliği projelerine ilişkin yapılacak Ar-Ge harcamalarının tamamı 500`den fazla Ar-Ge personeli çalıştıran işletmelerin her yıl, bir yıl önceye göre ek olarak yaptıkları Ar-Ge harcamalarının yarısı vergi matrahından düşülecek. Bu gider amortisman yoluyla daha sonraki yıllarda vergi matrahından indirilecek. Ayrıca Ar-Ge projelerinden daha sonraki yıllarda vazgeçilmesi veya projenin tamamlanamaması halinde ise Ar-Ge faaliyeti kapsamında aktifleştirilmiş olan tutarlar ile gayri maddi haklara yönelik olmayan harcamalar, doğrudan gider yazılacak.
Ar-Ge personelinin ücretleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin yüzde 80`i, doktoralı olan personelde ise söz konusu meblağı yüzde 90`ı alınmayacak.
Ar-Ge personelinin ücretleri üzerinden hesaplanacak sigorta priminin işveren tarafından ödenmesi gereken miktarın yarısı 5 yıl süreyle bütçeden karşılanacak.
Yenilik ve Ar-Ge faaliyetleriyle ilgili düzenlenecek kâğıtlardan Damga Vergisi alınmayacak.
Teknoloji alanında sahip olduğu orijinal fikri hayata geçirmek isteyen ve teknik alanda eğitim görenlere, teminat aranmaksızın 100 bin YTL`ye kadar tekno girişim sermaye desteği verilecek.

 

Hisse Başarıyla eklendi