Anten Kirliliği Bitecek

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Telekomünikasyon Kurulu verici antenlerinin yol açtığı görüntü kirliliğine son vermek için `Ortak Anten Yönetmeliği` hazırlıyor. Baz istasyonlarına da çeki düzen verilecek.


Özel televizyon ve radyolarla cep telefonu şebekelerinin en önemli unsuru olan verici antenlerinin özellikle büyük şehirlerde yarattığı görüntü kirliliğine son veriliyor. Temmuz ayında çalışmalara başlayan Türkiye Telekomünikasyon Kurumu, belirli bölgelerdeki televizyon, radyo vericileriyle cep telefonu baz istasyonlarının tek bir kulede toparlanması için Ortak Anten Yönetmeliği hazırlıklarına başladı. Yamaner&Yamaner Hukuk Bürosu`nun 80`inci kuruluşu yıldönümü vesilesiyle düzenlediği Türkiye`de Telekomünikasyon Hizmetleri Düzenleyici Kurumlar ve Rekabet Hukuku`na İlişkin Hususlar başlıklı seminerine katılan Telekomünikasyon Kurulu üyesi Abdullah Raşit Gülhan, yönetmeliğin 3-4 ay içinde çıkabileceğini söyledi. Gülhan yönetmeliğin özellikle antenlerin yarattığı görüntü kirliliğini ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu belirtti.


Ortak Anten Yönetmeliği, İstanbul Çamlıca Tepesi`nde olduğu gibi verici antenlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde anten sahiplerine inşa edilecek komünikasyon kulelerine yerleştirme zorunluluğu öngörüyor. Gülhan bu sayede çevre ve görüntü kirliliğinin önüne geçilebileceği gibi, kulelerin çevresi kontrol altına alınmasıyla büyük ekonomik ve stratejik öneme sahip verilerin güvenliğinin sağlanacağını söyledi. Kurul tarafından oluşturulan özel bir komite tarafından hazırlıkları sürdürülen yönetmeliğe göre ayrıca verici antenlerinin kurulabileceği alanlar da Kurul tarafından tespit edilecek. Telekomünikasyon Kurulu ayrıca radyasyon yaydığı gerekçesiyle insan sağlığına zararlı olduğu ileri sürülen cep telefonu baz istasyonları konusunda bir yönetmelik hazırlıyor. Kurul üyesi Abdullah Raşit Gülhan `Baz İstasyonları Yönetmeliğinin 5-6 ay içinde çıkarılacağını bildirdi. Gülhan yönetmeliğin amacının, insan sağlığına etkileri henüz kanıtlanmamış olsa da kamu vicdanında rahatsızlık yaratan baz istasyonlarına çeki düzen vermek olduğunu söyledi. Gülhan, Yönetmelikle baz istasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek ve cep telefonu şebekelerine eşit güç ve sinyal dağılımı sağlayacak noktalarda yerleştirilmesini sağlayacağız dedi. (YENİ BİNYIL)

 

Hisse Başarıyla eklendi