Anayasa değişikliği teklifinde dört madde daha kabul edildi

20.01.2017 - 09:47 | Son Güncelleme :

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerinde dün gece dört madde daha kabul edildi, vekiller arasında arbede yaşandı.

https://i.bigpara.com/i/55big/tbmm_meclis_650_4.jpg

AKP'nin MHP ile uzlaşıyla hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ikinci tur görüşmelerinde dün gece dört madde kabul edildi.

Görüşmeler sırasında bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka'nın kendini kürsüye kelepçelemesi eylemiyle kadın milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

Toplam 18 maddelik anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri geçen hafta tamamlanmış ve ardından anayasa gereği iki tam gün ara verilmişti. Nihai önemdeki ikinci turun Çarşamba başlayan ilk gününde yedi madde kabul edilmişti.

Haberin Devamı

Görüşmelere dün akşam kaldığı yerden devam edilerek, dört madde daha kabul edildi.

Ancak görüşmelere başlandığı sırada Nazlıaka, söz talep etmeden kürsüye gelerek kendini bileğinden kürsüdeki mikrofona kelepçeledi. Nazlıaka'nın bir saatten fazla süren kelepçeli eylemi AKP'li kadın milletvekilleri ve Meclis Koruma Daire Başkanlığı'nın olaya müdahil ederek, kelepçenin zorla sökülmesiyle son buldu.

Nazlıaka'nın kelepçesinin sökülmesi sırasında yanında bulunan HDP ve CHP'li kadın milletvekilleri ile AKP'li kadın milletvekilleri arasında arbede yaşandı. AKP Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç'in müdahalesi sonucu engelli CHP Milletvekili Şafak Pavey yere düştü ve kol protezi çıktı. Aynı şekilde TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da aldığı darbe sonucu hastaneye kaldırıldı.

KABUL EDİLEN MADDELER

Haberin Devamı

Kavganın ardından oturuma uzun bir süre ara verildi.

Sonrasında kabul edilen sekizinci madde ile cumhurbaşkanının görev ve yetkileri düzenleniyor. Bu çerçevede cumhurbaşkanının devletin başı olduğu ve yürütme yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanının cezai sorumluluğu ile ilgili dokuzuncu maddeye göre cumhurbaşkanı hakkında bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

Kabul edilen onuncu madde ile ise cumhurbaşkanının kendisine atayacağı yardımcılar ve bakanlarla ilgili düzenleme yapılıyor.

Haberin Devamı

Çok tartışılan ve dün gece kabul edilen seçimlerin yenilenmesi ile ilgili 11. madde ile de TBMM ve cumhurbaşkanının birbirlerini fesihleri düzenleniyor. Buna göre TBMM seçimlerin yenilenmesine ancak 360 milletvekilinin imzası ile karar verebilirken, cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesini istemesi durumunda önünde bir engel bulunmuyor.

İkinci tur görüşmelere bugün de devam edilirken, maddelerin ayrı ayrı oylamasının sonunda teklifin tümü oylanacak.

Görüşmelerin bu gece bitmesi bekleniyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi