Anap`lı Topçu Af Yasasının Anayasa Mahkemesinde Kabul Edileceğini Öne Sürdü

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


ANKARA (A.A) - 19.12.2000 - ANAP Sinop Milletvekili Yaşar Topçu, Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesi Yasasının Anayasa Mahkemesi`nde
istisnaları ve tüm hükümlüleri kapsayacak şekilde kabul edileceğini öne sürdü. 23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıvermeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesi Yasasının, TBMM Adalet Komisyonu`nda tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Anap`lı Topçu, yasa üzerinde görüşlerini ifade ederken, Cumhurbaşkanı`nın iade gerekçelerine aynen katıldığını, suçlar arasında ayırım yapılamayacağını kaydetti. Yasanın, Anayasa Mahkemesi`ne götürülmesi halinde istisnaları da kapsayacak şekilde değişeceğini öne süren Topçu, İddiaya girerim ki, Anayasa Mahkemesi 10 yıllık indirimi istisnalara da tabi tutacaktır. Milletvekilliliğinden karşılıklı istifa için bile iddiaya girmeye hazırım dedi. Yasanının yürürlük tarihini de eleştiren Topçu, Cumhuriyet`in 75. yıldönümü için çıkarılan yasada öngörülen yürürlük tarihinin yeni yasa için baz alınamayacağını ifade etti. Topçu, Endişe ederim ki, TBMM`de birçok arkadaşımızın ve toplumun hassas olduğu kişi ve kişilerle ilgili olarak Anayasa`nın 14. maddesine de uygulamak zorundasınız. Öcalan da dahil olmak üzere her mahkum bundan yararlanacaktır dedi. Yasaya karşı olduğunu ifade eden Topçu, muhalefetim var diye konuştu.


ESKİ CUMHURBAŞKANININ YAKINI

DSP İstanbul Miletvekili İsmail Aydınlı, af konusunun yeni olmadığını ve çeşitli iktidarların geçen yıllar içinde af yasaları çıkardığını belirterek, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iade edilen yasanın şartla salıverme olarak değerlendirilmesi gereğine işaret etti. Her zaman mutlak eşitlik, eşitlik değildir diyen Aydınlı, Anayasa`nın 87. maddesi dikkate alınarak dar kapsamda bir yasa hazırlandığını vurguladı. TCK`nın 228 ve 230. maddelerininaf kapsamına alınmasının adaletle bağdaşmayacağını kaydeden Aydınlı, Eski Cumhurbaşkanı`nın, daha önceki yasayı, bir yakını banka olayı nedeniyle yasadan yararlanmamasından hareketle veto etti dedi. Aydınlı, sözlerine tepki gösteren DYP Denizli Milletvekili Mehmet Gözlükaya, Bunu nerden çıkarıyorsunuz, şimdi mi farkına vardınız? demesi üzerine, Toplumda bu yönde şaibeler var dedi.


ÜLKEYİ BELAYA SOKMAYIN

DYP Samsun Miletvekili Erdoğan Sezgin, iktidarı eleştirirek, Türkiye`yi tansiyon hastası yaptınız. Türkiye`ye siyasi nezaketsizliği getiren bu hükümet oldu. İnşallah ülkeyi 74 affı gibi büyük bir belaya sokmazsınız dedi. Kanuna karşı hile yapıldığını ve milletvekilerinin hür iradeleri ile hareket etmediğini savunan Sezgin, yasanın FP`lilerin elini kolunu bağladığını söyledi. Sezgin`e karşı çıkan FP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak, bizi bağlamıyor dedi. FP Erzurum Milletvekili Fahrettin Kukaracı, yasanın Anayasa Mahkemesi`nden döneceğini öne sürerek, Yasada bir mantık yok. Bu uygulama adaletsiz olacaktır dedi. FP İstanbul Mileltvekili Mehmet Ali Şahin de Türkiye`de çok partili değil, Eski Roma`daki trionveratis-3 hakim kişinin yönetiminin uygulandığını belirterek, Bu hükümet, anayasa ihlallerini alışkanlık haline getidi. 16 aylık icraatınızda, 36 kez Anayasa`yı ihlal ettiniz. Şimdi 37. kez yapmayın dedi. Hükümeti oluşturan parti liderlerinin önerge verilmemesi yönündeki baskısı bulunduğunu savunan Şahin, önerge verilse, liderler yine Meclis`e damlayacak diye konuştu.


BU KONU ARTIK GÜNDEMDEN DÜŞSÜN

Eleştirileri yanıtlayan Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Anayasa Mahkemesi`nin yasayı iptal etme olasılığı kadar iptal etmeme olasılığı da bulunduğunu belirterek, yasanın hiçbir kişi gözönüne alınarak hazırlanmadığını söyledi. Şartla salıverme modelinin toplumsal beklentiler açısından önemli olduğuna işaret eden Türk, Hükümetin, yasada ısrarlı olmasının nedeni, toplumda bu konuda ortaya çıkan beklentilerdir. Af düşüncesinin ortaya çıkmasının üzerinden 3 yıl geçti. Bu konu artık, Türkiye`nin gündeminden çıkarılmalı dedi. Türk, veto sözcüğünün kullanılmasını eleştirerek, Cumhurbaşkanı`nın yasayı veto etmediğini, bir daha görüşmek üzere TBMM`ye gönderdiğini anlattı. Türk, Cumhurbaşkanı`na bu yetkinin 1961 anayasası ile verildiğini belirterek, bu tarihten önceki cumhurbaşkanlarının TBMM`den geçen hiçbir yasayı iade etmediğini hatırlattı. Türk, kapatılan RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan`ın cezaevine girmesini önleyen yasadaki 2. maddenin ayrı bir kanun olarak düzenlenmesinin mümkün olduğunu ancak yasama ekonomisi nedeniyle tasarıların birleştirildiğini bildirdi. Ben bu yasayı deldirtmem, kılına bile dokundurtmam şeklinde kendisine atfedilen sözlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Türk, yasanın yürürlüğe girmesiyle cezaevleri ve mahkemelerin rahatlayacağını, bakanlık olarak bu süreçte adalet ve yargı reformunu gerçekleştirebileceklerini sözlerine ekledi.
 

Hisse Başarıyla eklendi