Analistler 2001`den Umutlu

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


FED`in faiz indirimlerinin gelişmekte olan borsaları canlandıracağını belirten uzmanlar, büyük fonların dönüşünün kilit olacağını kaydettiler.

Gelişmekte olan borsa yatırımcıları 2000`de kötü bir yıl geçirdiler. Yılbaşında yatırılan 100 dolar 70 dolara geriledi. Ancak olası faiz indirimleri, dünya ekonomisinin kontrollü bir şekilde yavaşlaması ve ucuz hisse senetleri yatırımcıları 2001`de gelişmekte olan borsalara tekrar çekecek. Gelişmekte olan piyasalar fon yönetici ve stratejistleri, ABD Merkez Bankası`nın 2001 yılında faiz indirimine başlayacağını ve bunun küresel bazda riskten kaçınma eğilimine son vererek dibe vurmuş bulunan gelişmekte olan borsaların yeniden değerlendirilmelerini ve gelişmiş piyasalara göre daha iyi performans göstermelerini sağlayacağını ifade ediyorlar.

Piyasadan önce alıma geçin

Gelişmekte olan borsaları, FED`in teknoloji, medya ve telekomünikasyon /TMT) hisselerinde oluşan balona karşı verdiği savaşın `Zayiatı` olarak niteleyen SG Securities`den Tim Love, yatırımcıların borsaların dibe oturduğuna dair kesin işaretleri beklemekte ısrarlı olmamaları gerektiğini belirtti. Love, 2001 yılı görünümü raporunda, Bütün zaman faktörlerinin tam olarak biraraya gelmesini beklemeyin. Piyasadan önce ve gelişmekte olan piyasalarda küresel bazda gerçekleştirilen yıl sonu pozisyon ayarlamalarının hemen ardından alıma geçin dedi.

Love`nin Nisbi risk / getiri hesaplamalarına göre gelişmekte olan piyasalar bundan üç ay sonrası itibariyle yüzde 15 aşağı riske karşılık yüzde 30 yukarı çıkma şansına sahip. Altı ay sonrası itibariyle ise aşağı risk yine yüzde 15`te kalırken, yukarı çıkma şansı yüzde 60`a yükseliyor. Love, 2001 ve 2002 dünya gelişmekte olan piyasaların yüksek performans göstereceği iki yıl olacak dedi.

Yatırımcılara portföylerini oluştururken daha agresif olmalarını ve gelişmekte olan borsa endeksleriyle sıkı ilişkisi olan Brezilya, Rusya, Meksika, İsrail ve Hindistan TMT hisselerine yönelmelerini öneren Love`a göre yatırımcıların sistem riski mevcut olan Türkiye ve Arjantin gibi piyasalar ile aktif niteliğinde bozulma gözlenen Tayvan banka hisselerinden uzak durmalılar.

Büyük fonların dönüşü kilit

Ancak büyük ölçekli kazanımlar için bu yıl gelişmekte olan piyasaları çiğneyen büyük fonların geri dönmeleri ve gelişmekte olan piyasalara yatırım yapmanın değer yok etme değil, değer yaratma işlemi olduğunu anlamaları gerekli. Aslında Standart & Poor`s`un uluslararası finans corp bileşik endeksiyle ölüüldüğünde gelişmekte olan piyasalar 1999 nisan ayında oldukları yerdeler. Arjantin ve Türkiye`de yakın zamanda yaşanan krizler ise gelişmekte olan piyasalarda ortak olan risklerin hatırlanmasına yardım etti. Bazı fon yöneticileri, sadık birer gelişmekte olan piyasa oyuncusu olanları bile, mevcut karamsar havada dönüm noktasını seçmek konusunda daha az eminler. Londra`da Alliance Capital`den gelişmekte olan piyasalar fon yöneticisi ED Baker, Bu kötü hava bir noktada tersine dönecek, ancak bunun katalistinin ne olacağını kestirmek güç. Şirket temellerinin sağlamlığına rağmen gelişmekte olan piyasaların bu yıl bu derece zayıf olması sürpiz oldu dedi. (FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi