Anadolu Borsaya Uzak

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İMKB`de hisseleri işlem gören 311 şirketin sadece 85`i Anadolu`da faaliyet gösteriyor. Bunun nedeni ise çoğunun aile şirketi olması.


İstanbul Borsası`nda işlem gören 311 şirketten 185`i İstanbul`lu. Listenin ilk sıralarını İstanbul`la birlikte, İzmir, Ankara ve Adana gibi büyük şehirler takip etsede İstanbullu şirketler açık ara birinci sırada yer alıyor. İstanbul Borsası`nda Anadolulu şirketlerin esamesi bile okunmuyor. Borsa şirketlerinin sadece 85`i Anadolu`da işlem faaliyet gösteriyor. Türkiye`de faaliyet gösteren şirketlerin önemli bir bölümünün aile şirketi olması borsaya açılmada en büyük engel olarak görülüyor. `Yönetimi kaybederim` korkusu, özellikle Anadolulu şirketleri halka açılmadan vazgeçiriyor. Batıda olan şirketler ise daha global düşündükleri için halka açılma yoluna gidiyor. İstanbul`dan sonra borsaya en fazla şirket İzmir`den geliyor.


Hem nüfus olarak hem de sanayi olarak büyük şehir sıralamasında ikinci olan İzmir, borsadaki şirketleriyle de İstanbul`u takip ediyor. Kocaeli`nin sadece 10 şirketi borsada halka açık durumda. Borsada işlem gören şirketlerin bazılarının üretim yeri Anadolu olmasına rağmen, şirketlerin genel merkezi İstanbul`da bulunuyor. Şirket sahipleri, Anadolu`da kazandığı paraları da İstanbul`da değerlendiriyor.


ANADOLU GELİYOR;

Borsada işlem gören 311 şirketten sadece 82 tanesi Anadolu`da faaliyet gösteriyor. Buna rağmen son dönemlerde borsanın nimetlerinden yararlanmak isteyen Anadolulu şirketler de borsayla yakından ilgilenmeye başladı. Halka açılan şirketler hem kurumsallaşıyor hem de ciddi bir denetime tabii tutuluyor. Ayrıca şirket tanıtımı da çok daha kolay oluyor. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi