Amerika`ya REST

30.07.2002 - 10:51 | Son Güncelleme :


King Cobra`lara karşı Rus-İsrail firması ile pazarlığa oturan Türkiye, Irak`a rağmen çıkarlarından taviz vermeyeceği mesajını verdi

Türkiye, iki yıldır görüşmeleri devam eden 4 milyar dolarlık taarruz helikopteri projesinde Amerika Bell Textron`ın fiyatı yüksek bulunca, bir ara ihaleden ümidini kesen Rus-İsrail IAI firması ile yeniden temasa geçti. Böylece ABD`ye, Irak`a rağmen çıkarlarımızdan taviz verilmeyeceği mesajı da verilmiş oldu. Konu en son, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz`in ziyaretinde gündeme gelmişti.

Apar topar geldiler

Kamov Ka50/2 helikopterlerinin üreticisi Rus-İsrail IAI yetkilileri ile ilk temas 8 Temmuz`da, ilk resmi görüşme 22 Temmuz`da, üçüncüsü de dün yapıldı. Davet üzerine adeta şok yaşayan Rus-İsrail IAI firmasından 7 yetkili dün apar topar Türkiye`ye gelerek Savunma Sanayii Müsteşarlığı`ndaki (SSM) görüşmelere katıldılar. Bu arada, Ankara`ya gelen Bell Textron firmasının Başkanı John Murphey de Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt başta olmak üzere üst düzey yetkililerle görüşmelerde bulundu. SSM`den edinilen bilgilere göre, görüşmeler uzun soluklu olacak.

Rus-Israil IAI Firmasının helikopter başına 30, Bell Textron`ın 40 milyon dolara yakın fiyat verdiği öğrenildi. Ancak Rus-İsrail ortaklığının, Rusya`nın, Türkiye`den aldığı çay, tütün gibi bir çok kalem üründen doğan 600 milyon dolarlık kredi borcunu da ödeme kolaylığı olarak hesaba katması, bu şirketin cazibesini artıyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi