Amerika altın mı satacak?

13.10.2010 - 17:52 | Son Güncelleme :

30 yıldır net bir satış politikası oluşturmadığı için ABD`nin politikalarını yeniden gözden geçirmesi zorunluluğu var

https://i.bigpara.com/i/55big/altin-gold1.jpg

‘Altın yeniden gündemde. Fiyatlar coşmuş durumda. Bazı <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin-gold.jpg">analistler durumu ekonominin zayıflığına ve hükümet politikalarına duyulan güvenin yetersizliğine bağlıyor. Doğal olarak yatırımcılar altının daha da yükseleceği bir zemin beklentisi içindeler. Benim ABD hükümetine tavsiyem şudur: Satmak için en doğru zaman bu zaman olabilir!’

Çeviri; Tolgahan KAMİLOĞLU

Edwin Truman Finanacial Times’ta altındaki yükselmeyi bu şekilde ifade ederken sözlerine şu şekilde devam ediyor....

Altın piyasası içinde elindeki stoku en son elden çıkaracak olan hiç kuşkusuz ABD`dir. 30 yıldır net bir satış politikası oluşturmadığı için ABD`nin politikalarını yeniden gözden geçirmesi zorunluluğu var.

Son 10 yıldır altının piyasa fiyatı düşük faiz oranlarının da etkisiyle yükselişe geçti. Piyasadaki yanlış ve yalan bilgiler de balon yaratmaya yetti. Financial Tİmes`ın verilerine göre önümüzdeki bir yıl boyunca kıymetli madenlerin fiyatlarının yüzde 11 oranında yükseliş yaşayacağı olası bir durum gibi görünüyor.

ABD Hazinesi Büyük Kriz`den beri oldukça yüklü bir altın rezervinin üzerinde oturuyor. Bugünkü piyasada altının onsunun bin 300 dolar olduğunu düşünürsek, ABD`deki altın stokunun 340 milyar dolar civarında seyrettiğini görürüz. Bu nedenle ABD Hazinesi ulusal borçlarını bu altınları satarak karşılayabilir.

ABD eğer tüm altın stokunu satarsa, GSYIH`nın 2 1/4`ü kadarını azaltmış olur. Bu azalma da bütçe açığını yıllık 15 milyar dolar oranında düzeltmiş olur.

Bu girişimin başka yararları da olabilir.Birincisi piyasanın değişmez kuralına uymuş oluyor. Yani ucuza alıp daha çok paraya satma kuralına. İkincisi ise sosyal bir yarar sağlayabilir. Altına talep normal üretimi artıracaktır. Bu da fiyatların yükselmesine neden olur. Yani hükümet politikaları altına ilgiyi artırabilir. İnsanlar kolye bilezik gibi aksesuar olarak altını yeniden gündeme getirir.  

 

Hisse Başarıyla eklendi