Altının seyri ne olacak?

05.09.2011 - 17:26 | Son Güncelleme :

Beklentiler, paranın rotasının altına ve borsalara dönmesine neden oluyor, peki...

https://i.bigpara.com/i/55big/altin_bilezik.jpg

ABD’de faizlerin uzun süre düşük kalacağı beklentileri ve <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin-gold1.jpg">üçüncü para genişleme politikası uygulamasının gelebileceği beklentisi, paranın rotasının altına ve borsalara dönmesine neden oluyor.

ABD’de tarım dışı istihdamın ağustos ayında değişiklik göstermemesi ekonominin resesyona düşebileceği endişelerini artırdı.

ALTIN FİYATLARINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

Tarım dışı istihdam Eylül 2010’dan bu yana en kötü seviyesine çıktı. Şubat 1945’ten bu yana ilk kez tarım dışı istihdam verisi değişmiyor. Bu nedenle etkileri sert oldu. Yatırımcılar altına yöneldi. Altının ons fiyatı yüzde 2.4 artışla 1.872,80 dolara çıktı. Borsalar düşüşle tepki verdi. Tarım dışı istihdamın ağustos ayında 75.000 artması bekleniyordu. Ağustos ayında tarım dışı istihdam değişmezken işsizlik oranı da yüzde 9.1’de kaldı.

Altının seyri ne olacak?

Altın fiyatlarındaki son dalgalanmalara baktığımızda volatilitenin arttığını ancak işlem hacminin zayıfladığını görüyoruz. Bu nedenle altında aşağı yönlü dönüş başladığında bu muhtemelen düşük hacimle gerçekleşecek. ABD’de tarım dışı istihdam verisinin artmaması ikinci dip senaryolarını gündeme getiriyor. Obama yönetiminin eylül ayında yapacağı açıklamalar önemli olacak.

ABD para arz ederek ekonomiyi canlı tutmak yerine ciddi ekonomik tedbirler almaya başlarsa, altının büyük yükselişi yerini düşüşe bırakabilir. Ancak bol para dönemi devam ettiği sürece altındaki çıkış senaryoları da güçleneip eylül ortasına kadar canlılık sürebilir. Ancak sonrasında ABD’den gelecek olan veri akışı önemli olacak. Bu durumda altın almayı düşünenler bakır, platin ve gıda ürünlerine yönelebilir. Uluslararası Bakır Çalışma Grubu (ICSG) küresel talepte açık olduğunu dile getiriyor.

Fonların yükselişi

Altın fonlarındaki yükseliş altının çıkışı ile beraber yüzde 44’lere ulaştı. Güvenli liman arayışı altın fonlarına ilginin canlı kalmasına neden oluyor. Emtia fonları ile yurtdışı piyasalarda direkt yatırım yapabilen emtia ürünleri 2011 yılının en gözde yatırım araçları olmaya devam edecek. 

 

Hisse Başarıyla eklendi