Altında hikâye bitmedi ancak talep henüz güçlü değil

28.07.2016 - 16:14 | Son Güncelleme :

Sene başından bu yana %25 değer artışı yaşayan Altın fiyatlarındaki yükseliş yavaşlamaya başladı. Bir süredir hem Brexit hem de Fed kaygıları nedeniyle güvenli liman görevi gören Ons Altına olan talebin azalmaya başladığını görüyoruz. 2015 yılını aratan bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim. Aslında sene başından da belliydi ne kadar çetrefilli bir yıl geçireceğimiz.


Hatırlarsanız Çin’in öncülüğünde global borsalarda düşüş kriziyle başlamıştık yeni yıla. Kötü şans senenin kalanında da devam etti. İngiltere Euro Bölgesinden çıkma kararı aldı. Çin’in büyüme endişeleri de devam ederken bir de 8 Kasımda ABD’de yapılacak başkanlık seçimleri belirsizliği koruyor. Tüm bu belirsizlikler yatırımcıların kısa süreli olarak Altına yönelmesine neden oldu. Fakat seçimlere kadar Ons Altın Brexit, Fed ve Çin belirsizliklerinden aldığı primi geri verebilir ki ortam biraz sakinleşmeye yüz tutunca biz de bunun sinyallerini almaya başladık.

Fed’in Temmuz ayı toplantısı sonlandı. Faizlerde değişiklik yapılmayarak politika faizinin 0.50% düzeyinde bırakılmasında karar kılındı. 15 Haziran Fed kararını hatırlayacak olursak, 38Bin gelen şaşırtıcı tarım dışı istihdam sonrası ve kritik Brexit referandumu öncesinde karışık bir dönemdi. Şimdi ise Brexit atlatıldı ve ABD verileri toparlanmaya başladı. Tam da bu yönüyle FOMC komitesi istihdam piyasasının güçlendiği, ekonomik aktivitelerin de ılımlı bir şekilde genişlediği ve enflasyon oranının ise görece  düşük olduğu daha yumuşak bir dille ifade edildi. Faiz karar metninde görüyoruz ki, Fed Haziran ayı tedirginliği yerine daha şahin bir tonlamayla karşımıza çıktı. Piyasanın Eylül ayına ilişkin faiz artış beklentisinde yükselme görülse de Fed’in Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerini bekleyebileceği gerekçesiyle faiz artışını Aralık ayına da öteleyebilir.

Haberin Devamı

Altın 5 Yıllık trendini kıramadı

Haberin Devamı

Ons Altın 2011’den bu yana süregelen uzun dönem alçalan trendini kıramadı ve 1375$ seviyesinden dönüş sergiledi. Bu dönüş esnasında haftalık periyotta da geri dönüş formasyonu olan ‘Bearish Engulfing’ oluşturdu. Son tepkisinde de 1340$ seviyesinden destek almaya çalışan Altın, 1350$ seviyesini aşamaz ise alçalan trendi yine kıramamış olacak. Bu nedenle 1350$ seviyesine doğru hareketleri takip etmekte fayda var. 

 

 

Hisse Başarıyla eklendi