Emtialarda 'süper döngü' yeniden mi canlanıyor?

04.03.2022 - 11:05 | Son Güncelleme :

Gram altın fiyatı, şu dakikalarda 896 lira seviyesinde hareket ederken; ons altın fiyatı ise aynı dakikalarda 1956 dolar seviyesinde bulunuyor. QNB Finansinvest Analisti Yusuf Topçu, “Brent petrol, doğalgaz ve ons altın başta olmak üzere tüm emtialara yayılan ve hız kesmeden devam eden yükseliş, piyasalarda büyük bir soru işareti uyandırıyor; 2020 yılının sonlarında konuşulan emtia süper döngüsü yeniden mi canlanıyor?” şeklinde değerlendirdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/altin_parlak_282921.jpg

Şenay Zeren

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın şiddetinin artmasıyla yatırımcıların güvenli varlıklara yönelimi hızlandı. Altının ons fiyatı haftanın son işlem gününde 1959 dolar seviyesine yükselirken; gün içerisinde en düşük ise 1929 doları gördü. Ons altın saat 17:50 itibarıyla yüzde 1,08 oranında yükselişle 1956 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Piyasaların ana gündem maddesi Rusya-Ukrayna savaşı olmayı sürdürürken; 14-15 Mart tarihinde gerçekleşecek olan kritik ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yaklaşıyor. Piyasaların Fed'den faiz artırım beklentisi 25 baz puan olurken; Fed'in faiz artırımıyla beraber dünyada doların güçlenmesi ve ters korelasyon etkisiyle altın fiyatlarının bu durumdan negatif etkilenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

GRAM ALTIN YÜKSELİŞTE

Gram altının fiyatı, haftanın son işlem gününe yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 898,74 lira seviyesini, en düşük ise 876,47 lira seviyesini gördü. Gram altın, ons altın fiyatında ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, şu dakikalarda yüzde 2,05 oranında yükselişle 896,46 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1460 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 7 liradan işlem görüyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 873 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 879 lira seviyeden başlamıştı.

Haberin Devamı

EMTİA SÜPER DÖNGÜSÜ YENİDEN Mİ CANLANIYOR?
Yusuf Topçu - QNB Finansinvest Analisti

Rusya Federasyonu, Ukrayna topraklarına girmesi sonrası NATO üyelerinden sert yaptırımlarla karşılaştı. Devlet başkanı Putin kendi ifadelerinde bu adımları beklediklerini ve hazırlıklarını yaptıklarını ifade etti. Emtialar başta olmak üzere borsa endeksleri ve borç piyasalarında jeopolitik risk fiyatlamalarında ufukta bir son henüz belirmiş değil.

Brent petrol, doğalgaz ve ons altın başta olmak üzere tüm emtialara yayılan ve hız kesmeden devam eden yükseliş, piyasalarda büyük bir soru işareti uyandırıyor; 2020 yılının sonlarında konuşulan emtia süper döngüsü yeniden mi canlanıyor?

Haberin Devamı

Mevcut koşullarda Dünya ekonomisini en çok zorlayan gelişmelerin başında Brent petroldeki artış var. Kış ayları yavaş yavaş arkamızda kalsa da petrol ve doğalgaz dünyanın enerji ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan emtia. Dünyada petrol ve gaz rezervi olan sayılı ülke var ve Rusya Federasyonu her iki emtia için de en büyük üreticilerin başında geliyor. 

Avrupa’da Norveç dışında önemli miktarda rezervi olan ülke sayısı oldukça az. Norveç’in toplam tespit edilmiş rezervi 5,14 milyar varile yakın ve miktar dünyanın toplam rezervlerinin yalnızca yüzde 0,3’üne tekabül etmekte.

Bir yandan Rusya ile Avrupa Birliği ve NATO arasında ekonomik savaş tırmanırken diğer taraftan gaz ve petrol alışverişi de sürüyor. AB ve Rusya’nın bu noktada birbirlerinden koparılması güç bir ilişkileri bulunmakta. Bazı kaynaklar yalnızca 3 Mart 2022 tarihinde AB ülkelerinin Rusya’dan 700 milyon Euro gaz ve 300 milyon Euro petrol aldığını hesaplamakta. 

AB ÜLKELERİNDE SANAYİNİN DURMA TEHLİKESİ CİDDİ BİR İHTİMAL

Bu ticaretin durması halinde AB ülkelerinde sanayinin durma tehlikesi ciddi bir ihtimal. AB ülkeleri zorlu bir kışı büyük bir enerji kriziyle geçirdi ve 6 aydan uzun bir süredir ortalamaların çok altında petrol ve gaz stoklarına sahip. Bu kış fabrikalarda üretime ara verilmesini yaşadık. Dolayısıyla Rusya ile tırmanan gerginliğin zamanlaması Avrupa’nın en son isteyeceği dönemlerden birine denk geldi.

Brent petrolün ateşini batılı müttefikler şimdilik stratejik rezervleri kullanarak söndürmeye çalışıyor. 118 dolara kadar yükselen varil fiyatı 110 dolar altına kadar çekilebilmiş durumda. Ancak Ukrayna’daki krizin devamı burayı yeniden tırmandırabilir. Buradaki yükseliş de tüm dünyaya enflasyon olarak yayılacaktır. 

AKILLARA 1998 RUSYA TEMERRÜDÜ GELİYOR

Ortak hafıza akıllara 1998 Rusya temerrüdünü getiriyor. Rusya halihazırda iç ve dış borç ödemelerini tamamen dondurmuş durumda. Bir yandan Kremlin Rusya’nın bir parçası olduğu dünya ekonomisine zarar vermeyeceğini belirtirken, diğer yandan yabancı yatırımcıların 29 milyar dolar değerinde Ruble cinsinden tahvillerin ödemeleri durduruldu. Mecbur bırakıldığı takdirde yabancı yatırımcıların riskine dikkat çekildi.

Rusyada borsalar hala kapalı. Geçici de olsa büyük sermaye kontrolleri uygulayan Putin yönetimi geri adım atmamakta kararlı. Ukrayna’daki kriz diplomatik kanallara geçmediği takdirde finansal piyasalardaki çalkantının devamını bekleyebiliriz. 

Brent petrolde haftanın kapanışı 110 dolar dolaylarında gerçekleşse de dünya genelindeki enerji krizi yerli yerinde durmakta. Görünen o ki Ukrayna krizi bir süre daha gündemde kalmaya devam edecek.

 

Hisse Başarıyla eklendi