Alptürk: Kaçak Olarak Çalışan İnternet Şirketleri Var

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Türk Telekom Genel Müdürü İsmail Hakkı Alptürk, İnternet servis Sağlayıcısı alanında faaliyet gösteren çok sayıda yerli ve yabancı bir çok firmanın uluslararası düzeyde kaçak ses taşımacılığı yaptıklarının saptandığını söyledi. Türk Telekom`un bu tür uygulamadan trilyonlarca lira zararla karşı karşıya kaldığını kaydeden Alptürk firmalar yaptıkları kaçakçılığı, kullanıcılardan ücret alarak trilyonlarca lira kazandıklarını belirtti. Alptürk, Bu işi yapan ve bizim yakalamadıklarımızın arasında dünyaca ünlü firmalar var. Yakalanan uluslararası firmalar mensup oldukları ülkenin siyasi yaptırım gücünü üzerimizde uygulamaya çalışıyorlar dedi. Alptürk, Türk Telekom`un bölge ülkelerden Makedonya, Bulgaristan ve Kırgızistan yapılacak telekom Özelleştirme ihalelerine katılacağını sözlerine ekledi.

Alptürk sözlerine şöyle sürdürdü:

İsim vermek istemiyorum. Bunların içerisinde İnternet Servis Sağlayıcısı görünümünde olanlar var. Bunlar adeta bir firma, şirketmiş gibi görünüyorlar. Bunlar kanal kiralıyorlar ve bizden de sabit telefon alıyorlar. İşte bu telefonlar üzerinden uluslararası ses trafiği akıtıyorlar ve bunun ücretini Türk Telekom`a şehiriçi telefon parası olarak ödüyorlar. Türkiye`nin bundan çok ciddi kaybı var. Miktarını bilsek birimlendirebiliriz rakam olarak ama bilmiyoruz. Tüm bu ses trafiği karşılığında sözkonusu bu firmalar hiç para vermiyorlar. Bir telefona 250 milyon aylık ücret çıkmış halbuki nerden baksanız gerçek ücret 1 trilyon liradır. Biz gerekli denetimleri yapmaya çalışıyoruz. Yakaladıklarımız oluyor, dava açtıklarımız var bunlar içerisinde dünyanın sayılı isimleri, firmaları da var. Bunları yakaladığımızda bazıları bizim üzerimizde ülke baskısı uyguluyorlar. Mensup oldukları ülkenin siyasi gücünü veya yaptırımcı gücünü üzerimizde uygulamaya çalışıyorlar. Bunlarla uğraşmaktan bıktım artık.

Alptürk, Türk Telekom`un bölge ülkelerden Makedonya, Bulgaristan ve Kırgızistan`daki Özelleştirmelerine talip olacaklarını belirtti. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi