Almanya`da e-ticaret

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Dükkanları hafta içinde akşam 8`de ve Cumartesi 4`te kapatmak yetmiyor gibi, Almanya`nın antikalaşmış perakendecilik düzenlemeleri e - ticaret gruplarının ülkeyi terketmesine neden olacak. Geçenlerde gerçekleşen iki mahkeme kararı düzenlemelerdeki garipliği ortaya seriyor.


Hamburg bölge mahkemesi, online perakendecisi Letsbuyit`in iki yasayı çiğnediğine ilişkin olarak rakibinin açtığı davayı haklı buldu. Letsbuyit, bir malı ne kadar çok kişi alırsa, o malın fiyatını o kadar indiriyor ve böylece 1933`den kalma bir yasayı ihlal ediyor. Bunun nedeni bazı tüketicilerin diğerlerinden daha düşük fiyatla aynı malı satın alabilmesi. Ayrıca mahkeme kararına göre, 1909`dan kalma, Gesetz gegen unlauteren Wettbewerb yasası da ihlal ediliyor, zira şirket, Kumar oynama heyecanından yararlanıyor. Köln`deki bir mahkeme ise, Almanya`nın PrimusPowerShopping adlı bir başka e - ticaret sitesinin, Çok cazip satış yöntemleri kullanmak suretiyle, yine bir önceki yasayı çiğnediğini, zira tüketicileri planlanmamış bir satın almaya ittiğini öne sürüyor. Zaten bütün mesele de bu değil mi?


Alman tüketicileri yabancı ülkelerde konuşlanmış e - ticaret sitelerinde surf yapmaya başladığından bu yana, yasalar, bu siteleri ve online açık artırma sitelerini (yine aynı yasadan etkilenme durumunda kalmak üzere) bir başka ülkede konuşlanmaya zorlamaktan başka bir şey yapamaz. Avrupa Birliği`nin e - ticaret yönetmelikleri üye ülkelerde 2001 Aralık ayından itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre, e - ticaretçiler, o ülkenin yasalarına uyum göstermek koşuluyla, AB`nin her yerinde faaliyet gösterebilecek bir hukuksal zemine kavuşturuluyor. Alman hükümeti 1933 yılından kalma yasaları iptal edeceğini 1909`dan kalanını ise değiştireceğini belirtiyor. Ancak bütün bunlar zaman alacak. E - ticaret`in bir kısmını kaybetmemek için, Almanya`nın bu yasaları internet hızıyla iyileştirmesi gerek. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)

 

Hisse Başarıyla eklendi