Alarko`nun gururu

03.02.2005 - 10:24 | Son Güncelleme :


Alarko Şirketler Topluluğu`nun liderliğindeki konsorsiyum tarafından Kazakistan`ın başkenti Astana`da gerçekleştirilen uluslar-arası havalimanı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından hizmete açıldı.

Başbakan Daniel Ahmedov`un da katıldığı törende konuşan Nazarbayev, ülkesinin Asya`nın ortasında bulunduğuna işaret ederek, dünyanın büyük havayolu şirketlerinin transit uçuşlar için Astana`yı dikkate alacaklarını umduğunu söyledi.

Havalimanının çok kısa sürede yapıldığını belirten Nazarbayev, güzel ve kullanışlı bir havalimanı olduğunu ifade ederek, yapımına katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Astana Uluslararası Havalimanı`nın yapılmasına 22 milyon Japon Yeni tutarında kredi sağlayan Japonya`nın Kazakistan Bü-yükelçisi Toskio Tsunozaki de, şehrin mimarisine katkıda bulunan çok değerli bir havalimanı inşaatı gerçekleştirildiğini söyledi. Japon Büyükelçi, Astana`nın su ve kanalizasyon projesi için kredi konusunda da hazırlık yaptıklarını kaydetti.

Gece gündüz çalıştılar

Alarko`nun Orta Asya`da Türkmenistan`da Aşkabat, Özbekistan`da Semerkant, Buhara ve Urgenç havaalanlarından sonra beşinci havaalanı projesi olan Astana Uluslararası Havalimanı`nın açılışında konuşan Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton ise bugünün kendileri için unutulmaz, heyecan verici bir gün olduğunu ifade etti. Zor hava koşullarına karşın 2 yıl 4 ay gibi bir sürede, gece gündüz çalışarak havalimanını hizmete açmayı başardıklarını söyleyen Alaton, şunları kaydetti:

`Sayın Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile temel atma töreninden önce konuşmuştuk. Kendilerinin `Gece gündüz çalışırsanız daha erken bitirirsiniz` sözlerine karşılık 2 sene 4 ay gibi rekor bir sürede inşaatı tamamladık. Rekor, çünkü Astana`nın kışı çok soğuk geçer. Açık havada çalışmak zor. Ama bizler, Kazaklar ve Türkler, elele verip zor şartlara rağmen bunu başardık.``

Avrupa ile Uzakdoğu arasında köprü

Astana Uluslararası Havalimanı`nın temeli, 17 Eylül 2002 tarihinde atıldı. Alarko`nun liderliğini yürüttüğü konsorsiyumda, Almanya`dan Siemens, Japonya`dan Marubeni ve İngiltere`den Leingh diğer üyeleri oluşturdu. Projeyi, Astana`nın genel planlamasını da gerçekleştiren ünlü Japon Mimar Kisho Kurukawa hazırladı. Avrupa ile Uzakdoğu arasındaki havayolu taşımacılığında köprü vazifesi görecek Astana Uluslararası Havalimanı, yıllık 1 milyon 360 bin yolcu ve 2 milyon 700 bin ton kargo kapasitesine sahip.

Alaton`dan Kazakça öğrenme sözü

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton konuşmasının başında Kazakça öğrenmeye başladığını belirterek, ``Sonraki törende Kazakça hitap edeceğime söz veriyorum`` dedi. Alaton, Astana Havalimanı`nın uluslararası normlarda son derece modern ve yüksek kaliteye sahip olduğunu belirterek, ``Astana büyüyor ve güzelleşiyor. Şehir büyük bir şantiye. Alarko Grubu olarak kardeş ülke Kazakistan`a hizmet etme arzumuz devam ediyor. Birlikte çalıştığımız Kazak teknisyenler ve işçilerle yeni ve daha büyük projeler için hazırız, emirlerinizi bekliyoruz.``
 

Hisse Başarıyla eklendi