Aktas`ta Kara Bulutlar.

08.09.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :


Danistay Idari DavalarMahkemesi`nin verdigi kararla faaliyetleri durdurulan Aktas, hakkinda Yuksek Denetleme Kurulu ve Basbakanlik Teftis Kurulu`nun da zehir zemberek bir rapor hazirladigi ortaya cikti. Istanbul`un Anadolu yakasinda elektrik uretim, iletim, dagitim ve ticaretiyle gorevlendirilen Aktas AS hakkinda hazirlanan raporlarda, cok agir tespitlerde bulunuldu. Raporda Aktas`ta butun ihalelerin sirketin bunyesinde kurulan paravan sirketlere verildigi, dagitilan elektrigin kalitesiz oldugu, elektriklerin ihbarname gonderilmeden kesildigi, fahis faturalarin duzenlendigi, sokak aydinlatmalarinin yapilmadigi, santrallarda voltaj oynamasi yapildigi, bir gunluk fatura gecikmesine yuzde 18 faiz uygulandigi, ihbarnamelerin son odeme gununde dagitildigi gibi iddialar yer aldi. Basbakanlik Teftis Kurulu Raporu hazirlandiktan sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanligi`Na gonderildi. Bakanlik konuya iliskin 30.07.1997 tarihinde bir rapor hazirladi. Bu raporda Basbakanlik Teftis Kurulu`nca tespit edilen olgularin bircogu kabul edilirken, bazi kisimlarda da farkli gorus bildirildi ve raporun yeniden degerlendirilmesi istendi. bu istem uzerine istinaden Basbakanlik Teftis Kurulu 1 Aralik 1998 gunu yeni bir yaziyla 8 Eylul 1997 gunlu sorusturma raporunda belirtilen goruslerin degistirilmesini gerektirecek bir huus bulunmadigini belirttikten sonra usulsuzluk giderilmedigit akdirde sirketle yapilan sozlesmelerin feshedilmesi, gorev kararnamelerinin iptal edilerek tesislere el konulmasi onerisinde bulundu. Basbakanlik Teftis kurulu`nun raporunda Aktas`in herhangi bir sartname hazirlanmadan, ihale yapilmadan aciklik ve rekabet saglanmadan gorevlendirildigi, sirketi fiilen gorev yaptigi, 1997 yilina kadar mahsuplasma yapilamadigi, 1994 yili ici mahsuplasma yoluna gidildigi ancak bu mahsuplasmanin da usulsuz oldugu vugrulaniyor. Raporda su noktalar uzerinde duruluyor:
1994 yilinda sirket, kar etmesine karsin zarar gosterilerek karini 1995 yilina aktardi.
Sirket tarafindan Marmarabank araciligiyla gonderilen bedel, bankanin kapatilmasi nedeniyle tahsil edilemedi, ancak tahsil edilmis gibi islem yapildi.
Repo ve gecikme zammi gelirleri mahsuplasmanin disinda tutuldu.
Taahhut edilenin uzerinde kayip kacak orani gerceklesti.
Sirketlerin yan kuruluslarina yaptirdigi islemlere iliskin giderlerin gercek piyasa degerinde olup olmadigi supheli.
1997 yilina kadar mahsuplasma yapilamamasi nedeniyle 08.08.1997 tarihine kadar TEAS`in sirketten alacagi 23 trilyon liraya ulasti. Danistay Idari Davalar Mahkemesi`nin Aktas hakkinda aldigi yurutmeyi durdurma karari, 30 gunluk sure icerisinde uygulanmasi gerekiyor. Karar geregi Aktas`in faaliyetlerinin durdurulmasi ve TEDAS`in yurutmeyi eline almasi gerekiyor.
Aktas`in TEAS`a 30 trilyon borcu var: Danistay Idari Davalar Mahkemesi`nin verdigi kararla faaliyetleri durdurulan AKTAS`in, Turkiye Elektrik AS`ye (TEAS) 30 trilyon lira borcu oldugu, TEAS`in, su ank idegeri 65 trilyon olan AKTAS`a verdigi elektrik karsiligi olan 30 trilyon lirayi alabilmek icin mahkemeye basvurdugu ogrenildi. Danistay`in aldigi yurutmeyi durdurma kararinin henuz kendilerine gelmedigini belirten TEAS Genel muduru Muzaffer Selvi, Aktas`la sozlesmelerinin surdugunu, son olarak Enerji Bakanligi`nin alacagi karar dogrultusunda hareket edeceklerini belirtti. TEAS ile Aktas arasinda halen bircok davanin surdugu ve son 6 aydir TEAS ve Aktas`in mahsuplasmadigi ogrenildi. TEAS Genel Muduru Muzaffer Selvi yaptigi aciklamada, Aktas ile 6 ay once bir mahsuplasmaya gittiklerini belirterek soyle devam etti: `Mahsuplasmayi yaptik ve mufettislige gondedik. Mufettislik de itiraz etmeyecekse borc alacak anlasmazligi kalmayacaktir. Biz mahsuplasmayi bakaliga gonderdik, bakanlik da Basbakanlik Teftis Kurulu`na gondermistir. Biz bu mahsuplasmayi 6 ay once yaptik. Mufettisler buna itiraz ederse bilemeyiz. Dosya su anda acik. Eger itiraz ediliyorsa itiraz edilen noktayi bilmemiz gerekiyor. Biz bu kararlar dogrultusunda hareket edecegiz.` (DUNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi