Akla bak: Türkiye ‘krizden etkilenmezmiş’

08.02.2008 - 09:51 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/349ytlpara.jpg
Bilmem tanıyor musunuz, bir zamanlar “yabancı bir kurumun” amaçları uğruna orada çalışırken, aceleyle getirilip “Türkiye Cumhuriyeti’nin” menfaatlerini koruması için “bakan yapılan” bir arkadaşımız var: Mehmet Şimşek. Gazete haberlerinden de hatırlarsanız; “İngiliz vatandaşı olduğu” ortaya çıkmıştı!

Yiğit BULUT / VATAN GAZETESİ

Kendisi bir açıklama yapmış ve şöyle buyurmuş: “Türkiye, krizden etkilenmez”...

Herhalde “hâlâ yabancıların yanında çalıştığını sanarak” karıştırdı! Şunu demek istiyordu; bizim kurum “malları önceden çaktığı” için krizden etkilenmez...

Sevgili dostlar, işin şakası bir yana “hayal dünyasında yaşayan” bu tip arkadaşların “söylemlerini” dinleyince “yaklaşan krizden Türkiye adına daha da fazla” korkuyorum.

Neden mi?

Gayet basit, “Bir şey olmadı” diyorlar; daha ne olsun! Kriz Amerika’da, daha başlamadı bile, buna rağmen Amerika başta olmak üzere dünya borsaları zirvelerine göre yüzde 12-15 arasında düşerken, Türk sermaye piyasası tam yüzde 30 değer kaybetti! Bir şey olmamış değil mi! Yanlış anlamayın lütfen “Türkiye’de kriz falan yok!” Kriz Amerika’da ama düşen hatta “piyasa değerlerinin yarısına yakını” yok olan bizim borsamız.
Akıllı “ağabeyler” bu noktada şunu söyleyecekler; ama dolar kuru yerinde sayıyor, bak bir şey olmuyor!

Bu da çok komik bir söylem. Yabancı para “kuru istediği gibi basıyor”, dünyanın en yüksek nominal faizini aldığı bir yerde kuru sabit tutarak veya basarak buradan da kâr sağladığında ortaya “katmerli” bir getiri çıkıyor.

1.77’den 1.15’e kadar doları bozmuş, dünyada eşi benzeri olmayan bir faiz alıyor; bizim akıllılar da şöyle diyorlar “ama kaçmıyorlar, duruyorlar!” Duracak, kuru basabildiği ölçüde, kurduğu sistem “ona son marjinal kuruşu” getirene kadar duracak!

Bu duruş zaten “içimizi boşaltıp” varlıklarımızı emerek bize en büyük zararı veriyor. Borsa “görünerek” düşüyor, bu denklem “hissettirmeden” bizi bitiriyor.

Sonuç: Türkiye’ye bir şey olmuyor diyenlerin “cehaletine mi” yoksa Türk halkını aptal yerine koymalarına mı üzülsek karar veremedim. Her ne amaçla yapıyorlarsa yapsınlar ama şunu çok iyi bilsinler; “Türkiye’yi bu denklem üstüne oturtup, iliğinin kemiğinin sıcak para baronları tarafından emilmesine yol açanlar, sessiz kalanlar ve yataklık edenler”, gün gelip bunun hesabını bu ülkenin insanlarına, kurumlarına verecekler!

Not: “Bir şey olmuyor” diyenlere son biz sözüm daha var; dalga boyu düşük olduğu için “zararsız” sandığınız dinamik, böyle gideme... Gün gelecek “son marjinal fayda damlası da yabancıların” kasasına transfer olduktan sonra, artık işlerine yaramayan bu sistemi “patlatacaklar”...

İşte o gün, insanların işsiz kaldığı, faizin kontrol edilemediği, doların resim çizdiği gün; sizler “çaresiz gözlerle çevreye bakıp, son 4 yıldır attığınız” yalanların altında ezileceksiniz... Sizlere bir şey olmayacak, İngiliz vatandaşı olanlar; ülkelerine, Suudi Arabistan Kralı’nın arkadaşları; Kral’ın eteğinin altına veya sarayına gidecek... Ama geride “Cumhuriyet birikimleri özelleştirme adı altında satılmış, varlıkları dört yılda sıcak para baronlarına teslim edilmiş, Cumhuriyetin temel niteliklerine su katılmış” bir enkaz kalacak!

Ve işin kötüsü de o enkazı toplamak “yine bizim gibi, gidecek başka bir yeri olmayan”, bu ülkenin sade vatandaşlarına düşecek!
 

Hisse Başarıyla eklendi