Akin Tekstil, Piyasa Sartlarina Bagli Olarak Ikinci Birhalka Arz Hedefliyor.

12.08.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :


Akin Tekstil Mali Isler Genel Mudur Yardimcisi D.Ali Yilmaz, piyasa sartalrina bagli olarak ikinci bir halka arza sicak baktiklarini soyledi. 1997 yilinda ikinci bir halka arz icin gerekli izinlerin alindigini, fakat daha sonra Akin tekstil`in IMKB`de piyasa fiyatinin dusuk olmasi ile vazgecildigini kaydeden yilmaz, `bugun piyasada Akin Tekstil`in degeri 18-20 milyon dolar civarinda. Fakat sirketin iki senede sadece Luleburgaz tesislerine yaptigi harcama 30 milyon dolar. Sirketin iplikhanesi, dokumasi, konfeksiyonu ve cok kiymetli bir arazisi ile 100-120 milyon dolarlik bir sirketi 18 milyon dolar ile halka arz etmeyi uygun gormuyoruz. Ancak piyasa sartlarina bagli olarak ikinci bir halka arzi her zaman hedefliyoruz` dedi. Sirketin konfeksiyonda yuzde 100, toplamda ise yuzde 80 kapasite ile calistigini kaydeden Ali Yilmaz, sirketin her sezon desinatorler ile yeni kreasyonlar gelistirdigini belirtti. 1998 yilinda yasanan kriz nedeni ile sirketin yatirimlarini durdurdugunu ifade eden Yilmaz, fakat yatirimlardan vazgecmediklerini soyledi. Yilmaz, amaclarinin sehri fabrikalardan kurtarmak oldugunu soyleyerek, `luleburgaz`a tasidigimiz sehir icindeki fabrikamizi, 2000 yilina uygun dunya standartlarinda yaratmak istedik. Bu amaca ilk boyahaneden basladik. Boyahaneden sonra, dokuma ve iplik yatirimlarini ekonomik konjenkture gore bekleyitoruz. Yatirmilarin devami icin alinmis bir karar yok.` Yatirimlarin finansmani konusunda da bilgi veren Genel Mudur Yardimcisi Ali Yilmaz, sunlari konustu, `Yatirmilar nedeni ile 12 milyon dolar banka kredisi saglandi. Bu kredinin bir kismi uzun vadeli, bir kismi da kisa vadeli kredi. 2 milyon 700 bin dolarlik TSKB araciligi ile Dunya Bankasi`ndan kredi aldik. Biz yatirimi durdurunca Dunya Bankasi gelismekte olan ulkelerde, cevreye zarar vermeyen, cevre temizligine hassiyet gosteren orta olcekli sirketlere 6 yillik uzun vadeli krediler vermeyi ongordu. Akin Tekstil`de 1999 yili icin yine Dunya Bankasi`ndan 5 milyon dolarlik kredi aldi. 30 Haziran`da bunun 3.5 milyon dolarini aldik. Kriz donemlerinde nakit ile yonetimin uygun oldugunu dusunuyoruz. Satislarimizi doviz ile gerceklestirdigimizden borclarimizi da doviz ile yapiyoruz. Kisa vadeli donusumu olan kredileri Eximbank`dan kullaniyoruz. Cunku senede 60 milyon dolar ihracat yapabilen bir firmayiz. Tahaddut problemi olmadigi icin ihrac kaynakli kullanilan krediler mumkun oldugu kadar digerlerinden daha ucuz oluyor. Biz de bunlari kullaniyoruz.` Yilmaz, her sene firmalar arasinda yapilan sirarlamada 30 basamak cikmayi hedeflediklerini de sozlerine ekledi.
Sene sonunda 100 milyon dolar ciro, 60 milyon dolar ihracat hedefliyoruz: 1999/6 aylik bilancoda kar aciklanacagini soyleyen yilmaz, sene sonunda 100 milyon dolar ciro, 60 milyon dolarda ihracat ihracat hedeflediklerini belirtti. Ihracatin satislar icerisindeki payinin yuzde 80 oldugunu ifade eden yilmaz, Almanya, Ingiltere, Hollanda, Belcika, Fransa, Italya, Israil, bir miktar Amerika, Kanada ve Yunanistan olmak uzere tum Avrupa ulkelerine urunlerin ihrac edildigini dile getirdi. Ihracat satislarinin icerisinde en buyuk paya Almanya`nin sahip oldugunu vurgulayan Yilmaz, sirketin boya ve bazi elyaflari ithal ettigini belirtti. Ithalatin maliyet giderleri icerisindeki payinin yuzde 15 civarinda olduguna deginen yilmaz, her sene toplam olarak en fazla 17 milyon dolar civarinda ithalat gerceklestirdiklerini anlatti.
Amacimiz yilda 20 milyon metre kumas uretmek: Tesislerin Luleburgaz`a tasinmasi ile yilda 20 milyon metrenin uzerinde kumas uretmeyi hedeflediklerini belirten Ali Yilmaz, `Akin tekstil`in Istanbul`daki yerlesik fabrikasinda iplik, dokuma ve konfeksiyon bolumleri var. Luleburgaz`daki tesislerinde ise, boyahane, kalite kontrol ve tum tesislerimize hitap eden kojenerasyon ve yardimci isletmeler mevcut. Konfeksiyon`daki hedefimiz ise aylik bazda 200 bin adetin uzerine cikmak. 1998`de baslayan kriz sirketi ic piyasada etkiledi. Biz tamamen ihracat yapan firma olduk. Konfeksiyonda kapasitemizi 100 bin`den 150 bin`e cikardik. 100-200 bin dolar arasinda yatirim yaparak belirli bir kapasiteye ulastik. Gelecekte Turkiye`de nihai tuketilecek mala talep olacagini ve ihracatin buraya yonelecegini dusundugumuz icin konfeksiyonda kapasite arttirimini daha uygun bulduk. Luleburgaz`da bilgi islem konusunda 2000 yilina uygun yatirim yapmak istiyoruz. Luleburgaz`daki boyahane yatirimina da 30 milyon dolar harcadik.` (DUNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi